Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ukrajnában a magyarok jogai sérülnek, de két iszlám ünnepet állami ünneppé nyilvánítanak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a krími tatárok képviselőivel való találkozás során bejelentette, hogy két iszlám ünnepet is állami ünneppé nyilvánítanak az országban. Ígéretet tett arra, hogy hamarosan elkészül az erről szóló rendelet is.
 
Ukrajna elnöke együttérzését fejezte ki a krími tatárok népirtásának emléknapja alkalmából, melyet minden évben május 18-án tartanak - olvashatjuk a Karpat.in.ua hírportálon.
 
„Mindannyian értjük, hogy a deportálás mind a krími tatárok, mind Ukrajna, mind pedig földünk egyik legszörnyűbb tragédiája volt. Többszázezer családot kényszerítettek szülőföldjének elhagyására. Nyugodjanak békében az elhunytak” – mondta el Zelenszkij.

 
Kijelentette azt is, hogy a krími tatárok történelmének egyik legtragikusabb fejezetéről tudniuk kell az ukrán gyerekeknek is.
Emiatt május 19-én az Összukrajnai online iskola keretein belül a krími tatárok deportálásáról tartottak tanórákat a gyerekeknek. „Olyan államot szeretnék felépíteni, ahol minden ember Ukrajna állampolgárának érzi magát. Azt szeretném, ha mindenki teljesjogú állampolgárként élne, nem elfelejtve saját népének történelmét és tradícióit. Nemcsak szavakban, hanem tettekkel, jogalkotási szinten is támogatni akarjuk önöket” – szögezte le az elnök.
 
Zelenszkij végül elmondta, hogy hamarosan állami ünneppé nyilvánítják A böjt megtörésének ünnepét és az Áldozati ünnepet.
A böjt megtörésének ünnepe az iszlám világban meghatározó nap, ugyanis a Ramadán végét jelenti. Ezen a napon nagy lakomákat rendeznek, Törökországban például szokás ilyenkor édességet ajándékozni egymásnak.
 
Az Áldozati ünnepet annak az emlékére tartják, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Ezek az ünnepek a muszlimok számára olyan jelentőségűek, mint a keresztényeknek a húsvét és a karácsony.
 
Forrás: karpatinfo.net
 
Fotón: krími tatárok akcióban