Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Egyre több a migráns Észak-Bácskában, elfoglalják a gazdák tanyáit

Néhány napja ismét egyre több migráns látható Észak-Bácskában. Magyarkanizsáról, Martonosról, Horgosról is jelzik a helybeliek a legismertebb közösségi oldal különböző csoportjaiban, hogy napról napra több idegen érkezik ezekre a településekre. A települések központjában pihennek, ételt kéregetnek.
 
Magyarkanizsán vannak olyan elhagyatott épületek, amelyekbe könnyű bejutni. Ezekbe húzzák meg magukat, korábban a Tisza menti erdősávban gyakran lehetett látni sátrakat. Az 5. kerületben ételt kéregettek, írta az egyik magyarkanizsai.

 
„Horgoson, a Kamarási erdőnél egész kis város lesz hamarosan” - közölte az egyik kommentelő. Általában 6-7 fős csoportokban közlekednek a migránsok, de nemcsak a határsáv felőli falurészen, hanem szinte az egész településen. Sokan vannak a központban, időnként pedig az iskolánál is, illetve a temetőnél.
 
Szabadkáról általában taxival érkeznek Horgosra. A faluban az autóbusz megállóban is várakoznak igen gyakran bár védőmaszk és kesztyű nélkül, így nem tudni, hogy felszállhatnak-e a járművekre. Az utóbbi napokban egyébként egyre több olyan menekültet látni, akik már védőmaszkot viselnek.
 
A horgosiakat zavarja a migránsok jelenléte, mert attól tartanak, hogy a járványt is terjeszthetik. „Ha ezek az emberek szabadon ide jöhetnek, akkor hiába volt az egész elmúlt két hónap, a kijárási tilalom, a karantén” – írja az egyik horgosi.

 
Sok falubeli amiatt is tart, hogy ismét elkezdődnek az illegális házfoglalások. Hogy nem alaptalan a félelem, azt az is jelzi, hogy már vannak ilyen hírek. Az egyik fiatal gazda pénteken arról számolt be a Facebookon, hogy a tanyájára érkezett két migráns „terepszemlézni”.
 
A Bartók Béla utcában az egyik épület bejárati kapuját rongálták meg ismeretlenek. A fémlemez teljesen behorpadt, posztolt egy fotót a tulajdonos. Ez az az utca, melyen keresztül a Kamarási erdőbe vonulnak a migránsok kisebb-nagyobb csoportja.
 
A legtöbb horgosi szerint tenni kellene valamit a migránshelyzet miatt. Vannak, akik tüntetést javasoltak, hogy felhívják a problémára a figyelmet.
 
Mások megjegyzik, hogy időnként a rendőrök összeszedik a faluközpontban lézengő migránsokat, de kis idő múlva megint lehet látni ugyanazokat a személyeket.
 
vajma.info nyomán