Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Román táblabíróság: nyugodtan nevezhetik a lovak nyelvének a magyart

A kolozsvári táblabíróság öt évnyi pereskedés után eltörölte a román Országos Diszkriminációellenes Tanács által Gheorghe Funarra kirótt 2000 lejes (nevetséges összegű) bírságot. A Tanács 2015-ben azért szabott ki pénzbüntetést a magyarellenességéről elhíresült politikusra, mert a volt államfőjelölt többek között a lovak nyelvének nevezte a magyart.



A kolozsvári táblabíróság öt évnyi pereskedés után eltörölte a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által Gheorghe Funarra kirótt 2000 lejes (nevetséges összegű)  bírságot. A CNCD 2015-ben azért szabott ki pénzbüntetést a magyarellenességéről elhíresült politikusra, mert a volt államfőjelölt többek között a lovak nyelvének nevezte a magyart. Asztalos Csaba elnök szerint a bíróság úgy találta, el sem hangzott a vitatott nyilatkozat. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács fellebbez.
 
Kolozsvár egykori hírhedt polgármestere – aki független államfőjelöltként indult a 2014 novemberében rendezett elnökválasztáson – a Román Televízió egyik 2014. októberi választási műsorában Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor társaságában szerepelt meghívottként. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar (fotón)  arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort. „Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem.”
 
Tánczos Barna ezek után bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál az akkoriban a Nagy-Románia Párt elnöki tisztségéért Corneliu Vadim Tudorral pereskedő politikust. A CNCD 2015 márciusában úgy döntött, Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört és nem járul hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”. Ezért a testület úgy határozott, Funarnak 2000 lejes büntetést kell befizetnie a Kolozs megyei adóhivatalnál, a diszkriminációellenes hatóság őt elmarasztaló határozatát pedig egy országos napilapban kell publikálnia. A döntés megfellebbezhető volt, Funar pedig élt is a lehetőséggel. A pereskedés bő öt éven keresztül húzódott, mígnem múlt héten a kolozsvári táblabíróság a Clujust portál beszámolója szerint igazat adott a panaszosnak, és arra kötelezte az alpereseket – a CNCD-t, illetve Tánczos Barnát –, hogy perköltség címén 300 lejt fizessenek Funarnak. Az ítélet 15 napon belül megfellebbezhető.
 
forrás: kronika.ro
 
Fotón: Funar, Kolozsvár egykori hírhedt polgármestere