Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Gulyás Gergely: A migrációnak egészségügyi kockázata is van

„A legszélsőségesebb és a legelvtelenebb párt, a DK és a Jobbik egymásra talált.”

Már 2015-ben egyértelműen kijelentettük, hogy a migrációnak egészségügyi kockázata is van –válaszolta szerkesztőségünk kérdésére a május 28-ai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető minisztertől megkérdeztük, hogy az új magyar Nemzeti Biztonsági Stratégia számol-e azzal, hogy a migránsok új veszélyt jelenthetnek egy második koronavírus járvány fellángolásakor? Gulyás kijelentette: járványügyi szempontból most a migrációs célú beáramlás sokkal nagyobb kockázatot jelent.
 
A legszélsőségesebb és a legelvtelenebb párt, a DK és a Jobbik egymásra talált
 
Gyurcsány és a jobbikos Jakab Péter egy gyékényen. Együtt árulják a hazát, együtt árulják el a határon túli magyarokat és együtt csodálkoznak, hogy leköpik őket Erdélyben. Létezik még egy olyan ország, ahol az idegenbe szakadt nemzettestvéreik ellen uszítókat parlamenti képviselethez juttatják a szavazók? –kérdeztük a minisztert.
 
Gulyás szerint nehéz lenne hasonló európai példát mondani. „ Az viszont példátlan, hogy korábban a Gyurcsány Ferenc és pártja által nácinak minősített párt ma egy gyékényen árul a DK-val, vele tervezi a jövőt, és egyértelműen baloldalivá vált. A legszélsőségesebb párt, a DK és a legelvtelenebb párt, a Jobbik egymásra talált.”
 
Nemcsak Magyarország, hanem Európa határait is védjük
 
A tranzitzónákba, mint közismert önként, saját szabad akaratából lépett be mindenki, hogy ott várja ki ügyének elbírálását. A Soros által táplált Helsinki Bizottság jogellenes fogvatartásról beszél. Mit lehet tenni ellenük?
 
Gulyás Gergely válaszában kifejtette: „A kormány szerint a tranzitzóna európai megoldás, a szó minden értelmében. Mi nem csak Magyarország, hanem Európa határait is védjük; a migránsok célja ma még nem Budapest, hanem a német, a skandináv, a belga és a francia városok. Tehát, amikor Magyarország a külső határvédelem szabályait érvényesíti, akkor egész Európát védi, és közben mindent megtesz a magyar állampolgárok biztonsága érdekében. Az Európai Bíróság ítélete, ami szemben áll az Európai Emberi Jogok Bíróságának ítéletével, kimondta, hogy a tranzitzóna jogellenes fogvatartás. Ez nem igaz, hiszen a tranzitzónát el lehet hagyni, azon állam felé, ahonnan a menedékkérő érkezett. Miután az ítélet megszületett, a tranzitzónákat megszüntettük. A külképviseleteken lehet beadni a menedékkérelmet.”
 
Szerkesztőségünk rákérdezett a keleti államokkal folytatott kereskedelemre is. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, a német nagykövetek szokásos éves konferenciáján határozottabb Kína-stratégiát követelt, és szerinte jobb kapcsolatokat kell ápolni a demokratikus Ázsia többi részével. Talán unió is rátér a keleti-nyitás politikájára?
 
A miniszter ezt nem tudja, de tényként közölte, hogy Kína és Németország kereskedelme virágzik.
 
Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
 
A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültséget - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.
 
Magyarország olyan szigorú intézkedéseket hozott meg időben, amelyek eredményeként azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszaka nem következett el – mondta.
 
Arról is beszélt ugyanakkor a miniszter, hogy a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt sem, nem a védekezésben vettek részt, hanem a kormányt és a védekezés irányításában közreműködő szakembereket támadták a veszélyhelyzetben is.
 
Gulyás Gergely közölte: az egészségügyi járványügyi készültség azt jelenti, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és a kormány pedig járványügyi intézkedésekhez elengedhetetlen jogosítványokat kap. Ilyen például szükség esetén az idősek vásárlási idejének fenntartása vagy a rendezvénytilalom.
 
Létrehozták az iskolaőrséget
 
A szerdai kormányülésen döntést hoztak arról, hogy iskolaőrséget hoznak létre, az intézkedés 500 iskolát érint majd. Az iskolaőrök volt rendőrök lehetnek, iskolánként egy személy fogja betölteni ezt a posztot és más jogszabályi megítélés mentén, de a tantestület részét fogják képezni ők is.
 
Abban az 500 iskolában lesz jelen iskolaőr, ahol állandó jelleggel súlyos fegyelmi problémák vannak. Éppen ezért az iskolaőrök - lőfegyvert leszámítva - kényszerítőeszközöket is használhatnak, és intézkedési jogkörrel ruházzák fel őket.
 
M1/m.a./mti.hu
 
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án MTI/kormany.hu/Botár Gergely
 
(2020. 05.28.)