Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Pünkösdi szentmise az összetartozás jegyében - Gyimesbükk

A diktátummal el akarták pusztítani a magyarságot, megcsonkították az országot, de a nemzet mégis él!

Rendhagyó időkben különleges pünkösdvasárnapi szentmisét mutattak be Gyimesbükkben. A kontumáci templom melletti szabadtéri oltárnál tartott istentiszteletbe – a trianoni békediktátum századik évfordulójára emlékezve – bekapcsolódott a község testvértelepülése, Telki is.
 
Hideg, szeles és végig zuhogó esőben ünnepelték a gyimesi települések anyatemplomának udvarán álló szabadtéri oltárnál pünkösdöt. A szentlélek kiáradásának ünnepén, az összetartozás évében az internet segítségével kapcsolódott össze a Pest megyei Telki és a közigazgatásilag ötven éve Csíkvármegyétől Moldvához csatolt Gyimesbükk közössége.
 

Hagyományosan a rózsafüzér-imádság előzte meg a szentmisét, majd a koronavírusos-járvány áldozataira emlékeztek, a betegek gyógyulásáért imádkoztak.
 
Salamon József helyi plébános a templom melletti kopjafák egyikére hívta fel a figyelmet: Erdély egykori ferences püspökére, a 17. században élt Damokos Kázmérra emlékeztet, aki 1674-ben a pestis sújtotta betegeket ellátva maga is a járvány áldozata lett.
 
Az egykori pestisjárvány idejéből Vesztegzárként (latinul: Kontumacia) ismert helyen felépített Nagyboldogasszony-templomnál Salamon József gyimesbükki plébános celebrálta az ünnepi szentmisét, amelyen kihasználva a digitális technika adta lehetőségeket, virtuálisan kapcsolódott össze a két testvértelepülés. Gyimesbükkben és Telkiben is felvettek videóra négy-négy éneket, az ószövetségi és újszövetségi olvasmányokat, a plébánosok prédikációinak egy részét, a hívek könyörgéseit és a települések világi vezetőinek köszöntéseit, amelyeket elküldtek egymásnak, és mindkét helyen lejátszották a szentmisék alatt.
 
Kettős prédikáció volt Kontumácon. Harkai Gábor, Telki plébánosa az evangéliumból felolvasott részre (Jézus találkozása a tanítványokkal az emeleti teremben), a pünkösd piros, a szentlélek tüzét ábrázoló színe, illetve a Trianon okozta sebek köré fűzte szentbeszédét, kiemelve, hogy a száz éve megcsonkított ország mégis él.
 
Salamon József gyimesbükki plébános többek között arról beszélt, hogy a Gyimesekben élő nép hitéből merített erőt a nyelv és a hagyományok megtartására, majd a mai ember küldetéséről szólt, kiemelve, hogy „az Összetartozás évében számunkra a Szent István által kijelölt úton kell menni!”
 
A hatósági rendeleteket betartva csak kevesen vettek részt a kontumáci szabadtéri szentmisén, amelyet Tankó Előd kántor szolgálata, Hanuleac Tamás lelkész szavalata és nemzeti imáink eléneklése tett ünnepélyesebbé.
 
Forrás: szekelyhon.ro
 
Pünkösd ünnepe a Gyimesekben, amikor jöhettek zarándokok. Archív • Fotó: MTI/Mohai Balázs