Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Csallóköz őrzője – turulszobrot állítottak Felvidéken, a csicsói Attila-parkban

"A Magyarnak maradni emlékpark szomszédságában a szobor azt hirdeti, hogy e tájon voltak, vannak és lesznek is magyarok."

Fából faragott filagória és üzenetértékű turulszobor került ma, június 3-án a Csicsói Nagy Géza fafaragóművész, a Magyar Kultúra Lovagja csicsói Attila-parkja névadójának a szobra fölé. A Csallóköz őrzője elnevezésű művet Nagy János szobrászművész két fia, Attila és Mátyás készítette. Bár a Trianon-centenárium közeledtével, már mától vigyáz a honi magyarságra, ám az avató ünnepségére, a koronavírus-járvány miatt, csak ősszel kerül sor.
 
 „A tulajdonomat képező Attila-parkban 2005-ben avattuk fel az általam és Fresh Ottó budapesti faszobrász barátom által készített Attila-szobrot. Június 3-án pedig köré, illetve fölé helyeztünk, annak védelmet is nyújtva, egy faragott oszlopokon álló filagóriát, valamint a tetejére ráerősítettük azt a Csallóköz őrzője elnevezésű turult, amelyet Nagy János szobrászművész két fia, Nagy Attila és Mátyás teljesen ingyen készített. Az üzenetértékű szobor anyaga tartós vörösrézlemez, a madár szárnyainak fesztávolsága pedig 90 centiméter. A Magyarnak maradni emlékpark szomszédságában az mától szintén azt hirdeti, hogy e tájon voltak, vannak és lesznek is magyarok“ – tájékoztatta a sajtót Csicsói Nagy Géza fafaragó művész, a Magyar Kultúra Lovagja, aki egyebek mellett a helyi Hét Vezér Szoborpark megálmodója is. Az utóbbi mecénása a Csallóköz, Csilizköz, Csicsó Kutúrájáért és Hagyományaiért Közhasznú Társaság volt.
 
Az emlékpark tulajdonosa azt is elmondta, hogy a magyar eredetmondák legendás madarának közelében egy-egy Batthyány- és Széchenyi-szobor, valamint Trianon-emléktábla is található.
 
„ A Batthyány- és Széchenyi-szobrot Ornik Srečko, a Szlovén Fafaragó Egyesület elnöke később faragta az Attila-park számára. Vele ugyancsak régóta nagyon jó baráti-szakmai kapcsolatot ápolok“ – tudatta.
 
Hozzátette, hogy a parkban egy emléktábla hívja fel a figyelmet a szégyenletes trianoni békediktátum 100 évvel ezelőtti aláírására. Abba belevésette a csonka Magyarország térképét is.
 
„A tervezett avató ünnepségünk majd csak a járvány elcsitultával, valamikor ősszel valósul meg, amikor azon már bármennyi érdeklődő részt vehet. Egyébként a parkomat év közben is minden jó szándékú érdeklődő szabadon látogathatja“ – zárta tájékoztatását Csicsói Nagy Géza.
 
Forrás: ma7.sk
 
Fotó: Jakab István
 
(2020. 06.03.)