Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


„Az Istené az igazi határ!”

Bobula Ida: A mi határunk című verse a Fokos zenekar előadásában

 
A Fokos zenekar megalakulásáról, a kezdeti évekről több ízben hallhattak, olvashattak már. Sokszor megemlítésre kerültek a közös gimnazista évek, a barátság, a népzene iránti szeretet, mely mind része a zenekar első szárnycsapásainak. Egy dolgot azonban háttérbe szorított az idő: a megzenésített verseket.

Kezdetektől fogva párhuzamosan foglalkozunk megzenésített versekkel is. Évek óta tervezzük, hogy újra elővesszük a ,,fiókban porosodó” dalokat, ám az aktualitások, a sok népzenei ötlet megvalósítására szánt idő mellet, mindig a második helyre szorultak vissza. Egy-egy koncerten, alkalmi műsorokban csendültek fel dallamai.


Aztán elérkezett 2020. Az előző évekhez hasonlóan, nagy tervekkel, sűrű beosztással indultunk neki, azonban egy olyan dolog történt, amire senki nem volt, nem is lehetett felkészülve: világjárvány. A rendezvényeket és a fellépéseket lemondták, így váratlanul annyi szabadidőnk lett, amennyi az utóbbi években soha, sőt talán ennyit nem is szerettünk volna magunknak. De ekkor kinyílt az a bizonyos fiók. Elővettük, leporoltuk a régi, olykor befejezetlen darabokat, új lelket leheltünk beléjük. Elkészítettük az első énekelt verseket tartalmazó lemezünk anyagát, melynek külön aktualitást ad a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója.

A járvány miatt ugyan elmaradnak a Trianon-emlékműsorok, a megemlékezések, viszont hiánypótlóként megjelentetjük a zenekar első videoklipjét, amely egyben az új lemez beharagozója is. Bobula Ida: A mi határunk című verse beszéljen helyettünk: „Az Istené az igazi határ!”
 
A Fokos zenekar közleménye