Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szamuely soproni terrorja – 1919. június 11.

Soproni Vörös Újság: „Az ellenforradalmi nép súlyosan vétkezett, bűnéért bűnhődnie kellett. A grófi- és bárói fővezérek, a főbujtogatók, a nép évezredes nyúzói megszöktek, néhány lelketlen lázítót mégis elfogtak, őket a rögtön ítélő forradalmi törvényszék halálra ítélte."

1919. június 11-én, Kassáról visszaérkezve első dolga volt Kun Bélának átnézni a nevére jött üzeneteket, táviratokat. Ezek között volt a Szamuely különvonatáról küldött alábbi telegramm:
 
„Kun Béla népbiztos elvtársnak, Budapest.
 
A Sopron megyei ellenforradalmároktól szerzett zsákmány első részleteként a következőket indítottam útnak a közélelmezési népbiztosság címére:
Nagycenk állomásról a 351. vonattal Szombathely - Székesfehérváron át Budapest Ferencváros pályaudvarra 16 vagonban 4 tehén, 15 ökör, 45 növendékmarha, 4 bika, 15 disznó, 35 süldő, 2 malac, 15 darab baromfi.
Németlövő állomásról 24 vagonban ugyancsak Szombathelyen át tegnap este a következőket indítottam el: 25 tehén, 14 bika és 96 tinó, 5 ökör, 39 borjú, 166 darab sertés, 3 birka, és 3 vagon baromfi, körülbelül 4000 darab.
Fertőszentmiklós állomáson a mai nap folyamán feladatott 100 darab marha.
Iván községből holnap indul útra Sopronon át 100 marha, 60 malac, 3 mázsa zsír, 1 mázsa füstölthús, 400 szárnyas.
A szállítmányt saját kísérőkkel láttuk el; úgyszintén saját kísérőt adtunk egy 25 vagonos cukorszállítmányhoz, amelyik ma indul el Budapestre. Megérkezésükről kérek értesítést.
 
Szamuely Tibor."

 
*  *  *
 
 
Szamuely Sopron megyében végrehajtott gyilkosságairól és rablásairól országosan semmit nem hoztak nyilvánosságra, de a helyi sajtónak lehetetlenség volt hallgatnia.
 
A megye egyetlen napilapja, a Soproni Vörös Újság e napi száma adott hírt pünkösd hetének s pünkösd hétfőjének eseményéről, publicisztika formájában:
 
A múlt hét szerdáján nemcsak Sopronban, hanem a vármegyében is megbomlott az emberek józan esze. Titkos táviratok surrantak állomásról állomásra, ezeket a táviratokat kótyagos fejű vasutasok továbbították a falvakba, több helyen kidoboltatták a távirat szövegét és az üzenet néhány óra alatt a vármegye sok községében, de még Csornán és Kapuvárott is felborította a rendet. A magyar nép elborult aggyal fegyverhez nyúlt a demokratikus vöröshatalom ellen. Az ostoba nép mindenütt bebukott az álhíreknek. Fegyvert fogott, fegyverbe kényszerített más, nyomorult földművelő munkásokat is, és a fehér ellenforradalom szerencsétlenjei elindultak Sopron elfoglalására. ...
Az ellenforradalmi nép súlyosan vétkezett, bűnéért bűnhődnie kellett. A grófi- és bárói fővezérek, a főbujtogatók, a nép évezredes nyúzói megszöktek, néhány lelketlen lázítót, a népet vágóhidra vivő becstelent mégis elfogtak, őket a rögtön ítélő forradalmi törvényszék halálra ítélte."

 
Ugyanez a cikk adta hírül, hogy Csorna városára másfél millió korona hadisarcot vetettek ki, állatállományának 10 %-át pedig be kell szolgáltatnia.
 
A valóságban nem másfél, hanem kétmillió korona hadisarcot vetettek ki Csornára, kékpénzben. S az állatállomány tíz százalékos elrekvirálása csak a kollektív büntetés mennyiségét jelentette. Ezen felül szinte mindenkitől koboztak el pénzt és jószágot, akit bűnösnek mondott a Judt Ferenc felügyeletével működő alkalmi forradalmi törvényszék.
 
Például a halálra ítélt, de szerencsés ájulással életben maradt Visi János csizmadiát tizenöt évi fegyházzal sújtották, ráadásul elvettek tőle 5.000 kék koronát, be kellett szolgáltatnia három darab szarvasmarhát és két sertést. Berger Lajost is tizenöt évi fegyházra ítélték, de nyomban szabadon is engedték, mert beszolgáltatott a vörös karhatalomnak tizenöt hízott ludat, 300 db tojást, 20 kg zsírt és 80 kg lisztet.
 
(Forrás: Vörös Könyv, 1919.)