A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

Gyász: elhunyt Benedek Tibor

Benedek Tibor családja az alábbi közleményt juttatta el a Nemzeti Sport szerkesztőségének csütörtök reggel:

„Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda-társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításokat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak szabályait.”

Benedek Tibor gyerekként gerincproblémái miatt kezdett úszni, majd hamar vízilabdára váltott, s nyolcévesen már a KSI igazolt játékosa volt. Sorra nyerte a bajnoki címeket, tinédzserként a korosztályos válogatottakban is szerepelt. 1989-ben – már ob I-es játékosként – ifjúsági Európa-bajnok lett. Majd mindössze 18 esztendősen, 1990-ben bemutatkozott a felnőttválogatottban is, és egy év múlva már világbajnoki bronzérmesnek mondhatta magát.
A hazai felnőttélvonalban 1991-ben, az Újpest játékosaként ért először a csúcsra, majd két év múlva ismét, amit két címvédés követte a lila-fehéreknél.
Az első bajnoki aranyát követte az első olimpiai szereplése: 20 évesen bekerült a barcelonai olimpiára utazó válogatottba, s ha már ott volt, 21 góljával ő lett a 6. helyen végző együttes legeredményesebb játékosa, egyben a torna gólkirálya.
Az Újpesttel a triplázás mellett jöttek az első nemzetközi sikerek is, 1993-ban LEN-kupa-győztes, egy évvel később BEK-győztes lett – közben a válogatottal két ezüstérmet gyűjtött: az 1993-as és az 1995-ös Európa-bajnokságon is második helyen végzett a csapattal.
Az atlantai olimpián a negyedik helyen zárt a válogatott, s a játékok után légiósnak állt. Olaszországba igazolt, a Racing Roma játékosa lett öt évre, majd a Pro Reccóé további háromra. Az első olaszországi időszakában két bajnoki címmel (mindkét gárdával eggyel) és egy kupagyőzelemmel gyarapodott a kollekciója.
A válogatottban ebben az időszakban kezdődött az igazi sikerkorszak: az 1997-es Európa-bajnoki győzelem után egy évvel világbajnoki ezüstérem került a nyakába, majd jött a 2000-es olimpia Sydneyben, ahol először lett olimpiai bajnok.
A 2001-es hazai rendezésű Európa-bajnokság bronzérme után a válogatottal két évvel később sikerült kiköszörülni a csorbát, amikor világligát és világbajnoki címet is nyert Benedek a Kemény Dénes irányította társulattal, sőt a 2004-es athéni olimpián a bajnoki cím megvédésével tetézte a sikereket a csapat.
Benedek az olimpia után hazaigazolt, s a korábbi újpesti edzője, Kovács István által irányított Honvéd vízilabdázója lett. A kispestieknél töltött három éve alatt az addigi négy magyar bajnoki címéhez hozzátett még kettőt, miközben szívritmuszavart diagnosztizáltak nála az orvosok, ezért a válogatottságot ideiglenesen lemondta, 2007-ben tért vissza – egy vb-ezüsttel.
A Honvédtól visszaszerződött Olaszországba, s ismét a Pro Recco játékosa lett, ahol öt év alatt négy újabb bajnoki címmel bővült a gyűjteménye, ráadásul közben a válogatottal 2008-ban másodszor is megvédte az olimpiai bajnoki címét.
Még játékosként elkezdett edzőként is dolgozni, elsőként rögtön a felnőttválogatottnál, Kemény Dénes segítőjeként kapott lehetőséget. Közel 40 évesen, 2012 májusában befejezte a játékos-pályafutását – 2010-ben még Bajnokok Ligáját, olasz bajnoki címet és Olasz Kupát nyert a Reccóval, továbbá bajnoki elsőségnek még kétszer volt részese –, s fél év múlva, 2013 januárjától a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya lett.
Edzőként a legnagyobb sikerét az az évi világbajnokságon érte el, ahol győzelemre vezette nemzeti csapatunkat, így játékosként és edzőként is világbajnoknak mondhatta magát.
A 2014-es hazai rendezésű Eb-n ezüstérmes lett a válogatott, két év múlva egy Eb-bronz került még a vitrinjébe, majd a riói olimpián elért 5. hely után 2016 októberében távozott a kapitányi posztról, egyidejűleg bekerült a hazai szövetség elnökségébe.
2017 januárjától az UVSE szakmai igazgatója lett. Másfél évvel később a csapat vezetőedzői posztját is elfoglalta. Sajnos kiderült, hogy ez volt az utolsó állomása egy egészen kivételes pályafutásnak.
Idén májusban minden, vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől visszavonult.
Benedek Tibor a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet és az Origo által szervezett, neves szakemberek döntése alapján meghatározott sorrend alapján minden idők negyedik legjobb magyar vízilabdázója volt.

Forrás: Nemzeti Sport