Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A Szent Anna-tó egy pocsolyává változik, ha nem avatkoznak közbe

Nem regenerálódik magától az erdélyi Szent Anna-tó, főleg amíg a probléma forrását meg nem szüntetik, ezért a szakértők szerint sürgősen be kell avatkozni a tó érdekében.

A Gyilkos-tó után Erdély második leghíresebb tava a Szent Anna-tó. A tó Csíkszeredától 35,5 kilométerre, Tusnádfürdőhöz közel a Csomád hegycsoport egyik kialudt vulkáni kráterében található, a Mohos Természetvédelmi Területen belül. 
 
A biológusok már egy ideje megfejtették, hogy mi az oka a túlzott algásodásnak, a megoldás is ismert. Nem ártana akkor most már cselekedni is.

 
Nem fog magától regenerálódni a Szent Anna-tó, főleg amíg a probléma forrását meg nem szüntetik, ezért a szakértők szerint sürgősen be kell avatkozni a tó érdekében. Már egy jó ideje lehet tudni, hogy nagy a baj, látványos változást nem hozott az sem, hogy pár éve betiltották a fürdőzést a krátertóban, illetve a piknikezést a környékén.
 
Arról, hogy mennyire súlyos a helyzet, Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésén beszélt Demeter László, a környezetvédelmi ügynökség munkatársa, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kutatóival és egy biológussal közösen kutatta a vízminőség drasztikus romlásának okait.
 
A lényegi probléma röviden az, hogy valaki valamikor betelepített egy rendkívül invazív, gyorsan szaporodó halfajt, az ezüstkárászt, amely felborította a tó kényes ökoszisztémáját. Az algásodás olyan nagy mértékűvé vált, hogy a tó vízfelületének színe áttetsző kékről zavaros zöldre változott. Gyakorlatilag a horgászok jótékony szándéka vezethetett ide – idézi a Székelyhon Demetert.
 
A megoldás viszonylag egyszerűnek tűnik: el kell távolítani az összes ezüstkárászt a tóból. Azonnali változás így sem fog bekövetkezni, de nem lehet tovább halogatni a közbeavatkozást, mihamarabb – még idén – el kell kezdeni.
 
Forrás: foter.ro
 
(2020.06.24.)