Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Vasárnap választ Lengyelország – nemzeti, vagy Pride-párti lesz az elnök?

Júniusi felmérések szerint Duda vasárnap 39-44 százalékos, Trzaskowski pedig 28-31 százalékos eredményt érhet el, ezért július 12-én feltehetőleg második fordulót kell rendezni.

A tizenegy induló jelölt közül a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda és a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, aki Karácsony haverja és a gender- ideológia támogatója, a legesélyesebbek.
 
Lengyelországban ötévente tartanak kétfordulós közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A lengyel alkotmány szerint a hivatalban lévő elnök csak egyszer választható újra.
 
A lengyel államfőnek, részint a közvetlen választás miatt is viszonylag jelentősebb, nem pusztán ceremoniális jogosítványai vannak, szava van a külpolitikában, ő a hadsereg főparancsnoka, de ami a legfontosabb, hogy megvétózhatja a parlament által elfogadott törvényeket, és az elnöki vétót a szejm az újabb szavazáson csak háromötödös többséggel utasíthatja el. A jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártnak nincs ekkora többsége az alsóházban.
 
Idén a voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges.
Kizárólagos levélszavazást rendelt el az országos választási bizottság (PKW) két, a koronavírus-járvány által kiemelten érintett, néhány ezer lakosú településen. Önként közel 150 ezren regisztráltak a levélszavazásra a mintegy 30 millió választásra jogosult állampolgár közül.
 
Rekordmagas a külföldön szavazók száma: a külképviseleteknél 387 ezren jelezték részvételi szándékukat, közülük 343 ezren levélben adják le voksukat. A járványügyi helyzet miatt egyes országokban csak ilyen módon lehet szavazni.
 
Júniusi felmérések szerint Duda vasárnap 39-44 százalékos, Trzaskowski pedig 28-31 százalékos eredményt érhet el, ezért július 12-én feltehetőleg második fordulót kell rendezni.
 
A többi jelölt esetében még nagyobb százalékos eltérések vannak az egyes felmérések között. Jelentősebb eredményt még a függetlenként induló liberális katolikus újságíró, Szymon Holownia érne el (átlagosan 10 százalék). A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak 8 százalék körüli népszerűségnek örvend. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz mintegy 6 százalékos, Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 4 százalékos népszerűséget könyvelhet el.
 
Forrás: hirado.hu
 
(2020.06.26.)