A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

A jelenlegi államfő, Andrzej Duda a legesélyesebb a mai lengyel választáson

Andrzej Dudanak a júniusi felmérések szerint 39 és 43 százalék között mozgott a támogatása, a genderideológia élharcosának, Karácsony haverjának, Rafal Trzaskowskinak 28 és 32 százalék között, így valószínűleg lesz második forduló.

Ma tartják Lengyelországban az elnökválasztást. A szavazást a koronavírus miatt kellett elhalasztani. A tizenegy induló jelölt közül a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda és a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje, a genderideológia élharcosa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a legesélyesebbek.
 
Lucie Szymanowska az MTVA varsói tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hét órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek. Hozzátette, a szavazók este kilenc óráig adhatják le szavazataikat, majd kilenc óra után a hírcsatornák közlik az exit-poll eredményeket.
 
Kiemelte, felmérések szerint a jelenlegi államfő, Andrzej Duda a legesélyesebb a győzelemre. Hozzátette, az idei elnökválasztáson összesen tizenegy jelölt indult. Andrzej Duda fő riválisa Varsó főpolgármestere, a fő ellenzéki párt jelöltje, Rafal Trzaskowski.
 
Andrzej Dudanak a júniusi felmérések szerint 39 és 43 százalék között mozgott a támogatása, a genderideológia élharcosának, Rafal Trzaskowskinak 28 és 32 százalék között, ennek következtében valószínűsíthető, hogy sor kerül egy második fordulóra is július 12-én, mivel az előzetes felmérések szerint egyik jelölt sem fog ötven százalék feletti szavazatot kapni.
 
A többi jelölt esetében még nagyobb százalékos eltérések vannak az egyes felmérések között. Jelentősebb eredményt még a függetlenként induló liberális katolikus újságíró, Szymon Holownia érne el (átlagosan 10 százalék). A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak 8 százalék körüli népszerűségnek örvend. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz mintegy 6 százalékos, Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 4 százalékos népszerűséget könyvelhet el.
 
Elmondta, a választásokat eredetileg május 10-én tartották volna, de az ellenzéki pártok nyomására elhalasztották azt a koronavírus járvány miatt.
 
Forrás: hirado.hu
 
(2020.06.28.)