A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

Kettős mérce - A Cambridge Egyetem tanára : a fehérek élete nem számít!

A BLM-mozgalom egyik legdurvább hozadéka a kettős mérce, ami megfigyelhető a szobordöntögetések és most az egyetemi professzorok esetében is. Míg azokat megpróbálják ellehetetleníteni és kirúgni, akik felszólalnak a BLM ellen, addig azzal nincsen semmi probléma, ha egy tanár azt mondja: a fehérek élete nem számít.

A Black Lives Matter mozgalom felszínre hozta a társadalmi ellentéteket és a kettős mércét is. Számtalan olyan esetre derült fény az elmúlt hetekben, amikor valóságos boszorkányüldözésnek voltak kitéve az egyetemi professzorok, ha a BLM-mel ellentétes véleményt mertek kifejezni .
 
Erre példa a Chicagói Egyetem egyik professzorának, Harald Uhlignak az esete, aki a Twitteren írta le a véleményét, miszerint nem kellene megvonni a támogatást a rendőrségtől. A megosztás után egyből petíció indult a kirúgására, és még a Journal of Political Economynál lévő szerkesztői pozícióját is megkérdőjelezték.

 
Hasonlóan járt Gordon Klein, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora is. Ő nem volt hajlandó különleges bánásmódban részesíteni a fekete bőrű hallgatókat, akik ezt a BLM-mozgalom fényében kérték tőle. Kleintől az eset miatt elvették az óráit és kényszerszabadságra küldték, a diákok pedig petíciót indítottak a kirúgására.
 
Most egy egészen fordított eset történt, a Cambridge Egyetem egyik tanára ugyanis azt találta kiírni a közösségi oldalára, hogy a fehérek élete nem számít. Priyamvada Gopal posztja rendkívül nagy felháborodást keltett az emberek körében, még petíciót is indítottak a kirúgására – bár az egyik felhasználó szerint már maga a poszt is elég kellene hogy legyen a nő eltávolítására a campusról.
 
A Cambridge vezetősége azonban nem talált sok kivetnivalót Gopal kiírásában, sőt. A Twitteren egy posztban azt írták, hogy az egyetem védi a professzorainak a véleménynyilvánításhoz való szabadságát. Bár ez egyeseknek gondot jelenthet, ha nem értenek egyet vele, ez azonban nem lehet ok támadásokra.
 
Az esettel kapcsolatban felszólalt a közösségi médiában Douglas Murray író is, aki felhívta a figyelmet rá, hogy a Cambridge Egyetem egy percig sem habozott Noah Carl vagy Jordan Peterson esetében. Őket egyből kirúgták, amikor a tömeg ezt követelte.
 
 
Az incidens utóhangja is figyelemre méltó, Gopal ugyanis saját maga jelentette be a Twitteren, hogy rövid tilalmi idő után visszatérhetett az egyetemre, ahol ráadásul immáron teljes állású professzorrá léptették elő.
 
Sok egyetemen tehát szemmel láthatóan elfogultan kiállnak a BLM ideológiája mellett. Több helyen a névváltoztatás ötlete is felmerült, miután számos prominens történelmi személyről állítják, hogy rasszista volt. Így az ő nevüket már nem akarják viselni az intézmények.
 
Ez a helyzet most a Princetoni Egyetem campusán is, ahol az egyik épület Woodrow Wilson korábbi amerikai elnök nevét viseli – ám már nem sokáig. Az egyetem vezetősége nemrég úgy döntött, hogy Wilson túlságosan rasszista nézeteket képviselt, ezért megváltoztatják a szóban forgó épület nevét, és ugyanígy másról fogják elnevezni az egyik kollégiumot is.
 
V4NA nyomán
 
(2020.06.29.)