Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


ITM: nagyobb önállóságot biztosít a Színművészeti fenntartóváltása

„A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól.”

Az Országgyűlés mai döntésével a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az államtól függetlenebb, alapítványi fenntartásban működhet tovább. A változtatás célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium július 3-ai közleményében.
 
Az átalakítás elvárt eredményeként az intézményben tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak.
 

A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az újabb egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak.
 
A modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit. A rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az SZFE is.
 
Az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól. A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban.
 
Az egyetem alapítói és fenntartói jogait 2020. szeptember 1-jével veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya közleménye nyomán
 
(2020.07.03.)