Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Mielőtt az iszlám jött, a kereszt már ott volt Pakisztánban

1200 éves keresztet találtak a Selyemút mentén.

Hatalmas kőkeresztet találtak a pakisztáni hegyekben, melynek korát 1200 évesre becsülik a régészek. Ez a szenzációs felfedezés egyértelműen bizonyítja, hogy a ma 212 milliós mohamedán országban már jóval az iszlám megjelenése és elterjedése előtt ott volt a keresztyénség.
 
A három és fél tonnás, valamint jó két és fél méter magasságú sziklakeresztet a Himalája közeli Baltisztán hegységben, a Karakoram hegy oldalában, Skardu város közelében találták. Az Iránnal, Indiával, Kínával és Afganisztánnal határos Pakisztánban az összlakosságnak 96%-a muzulmán.
 
Mansha Noor, a Caritas Pakistan igazgatója így kommentálta a felfedezést: „Valóban óriási hír mindannyiunknak, hogy ókori kőkeresztet találtak Skarduban. Ez azt jelenti, hogy ezen a vidéken keresztyén egyház létezett és keresztyén családok, házak voltak. Jelenleg egyetlen keresztyén sem él ezen a tájon”.
 
A pakisztáni keresztyéneket ma üldözik hitük miatt. A sokat idézett Open Doors nevű, a keresztyénségüldözést világméretekben monitorizáló, figyelő szervezet 2020. évi adatai szerint a keresztyénüldöző országok világlistáján Pakisztán az „előkelő” 5. helyet foglalja el. A keresztyének száma ennek ellenére 4,01 milliót számlál a muszlim többségű országban.
 
Bizonyára sokak előtt ismert Asia Bibi meghurcoltatásának története, akit előbb hitéért és muszlimok közötti bizonyságtételéért halálra ítéltek, majd hosszú időn át börtönben tartották. Bibit 2009-ben vették őrizetbe, azzal vádolva, hogy megsértette Mohamed prófétát keresztyén hitével. Végezetül két éve a Legfelső Iszlám Bíróság felmentette a vádak alól.
 
A pakisztáni keresztyének 10 éven át imádkoztak Asia Bibi életéért. Családjával előbb Párizsba ment, jelenleg Kanadában építi tovább családi életét. Minden erejével ezen túlmenően az üldözött keresztyének melletti kiállásért küzd, a világ bármely pontján is történjenek aktuálisan olyan akciók, melyek keresztyének halálát vagy jogtalan bebörtönzését eredményezik. Visszatekintve a szörnyű évekre, így nyilatkozik: Kiszabadulása után Macron francia elnök is fogadta. A börtöncellában is erős hittel bízott abban, hogy Isten nem hagyja el sem őt, sem családját.
 
Visszatérve az Asia Bibi szülőföldjén talált ősi kőkeresztre. Nagy valószínűséggel a bizánci korszakban közel-keleti kereskedők vitték be erre a területre az evangéliumot. Béatrice Caseau, a Barnabas Alapítvány munkatársa szerint „annyit biztosan tudunk, hogy a korabeli perzsa világból szír-arám nyelvet beszélő keresztyének az 5-8. század között több hullámban is érkeztek az indus régióba. Még jóval az iszlám megérkezése előtt”.
Az 1200 éves kőkeresztet a Kínából Pakisztánon át Közel-Keletre vezető egykori híres selyemút mentén találták. A hírt fotókkal a syriacpress.com hírügynökség már korábban megerősítette. Wajid Bhatti részkutató véleménye szerit ez egy „Tamás kereszt”, amilyet az indiai Tamás keresztyének használtak jó egy évezreddel ezelőtt. Feltételezhetőleg ez volt a legnagyobb ilyen kőkereszt a szubkontinensen.
 
Dr. Békefy Lajos, felvidek.ma
 
(Forrás: christianheadlines.com, syriacpress.com, opendoors.de)
 
(2020.07.28.)