Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Levizelnék Magyarországot a bukaresti csapat játékosai – jön a fegyelmi vizsgálat

Bölöni László: Ami történt, fényévnyi távolságra van a civilizációtól. Az ötezer euró csak jelképes büntetés, amit a mellényzsebéből, gond nélkül kifizet a tulajdonos.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetősége felkérte a történtek kivizsgálására a fegyelmi bizottságot a bukaresti FCSB és a Sepsi OSK közötti kupadöntő után történt magyarellenes megnyilvánulások kapcsán. Bölöni László szerint, ami történt, fényévnyi távolságra van a civilizációtól.
 
Cătălin Popescu, a FRF sajtófőnöke a G4Media portálnak úgy nyilatkozott, hogy a felkérést Radu Vișan, a sportági szövetség főtitkára továbbította a fegyelmi bizottságnak, amely napirendjére tűzte az ügyet. A FRF fegyelmi szabályzatának 54. cikkelye kimondja, hogy a játékosokat, a szakmai stáb tagjait és az edzőket hat mérkőzés erejéig, míg a hivatalos személyeket négy hónapra felfüggeszthetik abban az esetben, ha nyilvánosan, sértő módon diszkriminálnak vagy lejáratnak valakit faji, valamint nemzetiségi hovatartozása, bőrszíne, nyelve, vallása, szexuális irányultsága miatt. Ezen túlmenően az érintett futballklub 5 000 lejtől 60 ezer de lejig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 
Mint arról beszámoltunk, az FCSB játékosai szurkolóikkal együtt magyarellenes rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK elleni győzelmet a labdarúgó Román Kupa múlt szerdai döntőjében, ezért a háromszéki klub azt kérte az illetékes hatóságoktól, hogy „hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket”.
 
A bukaresti csapat 1-0-ás győzelmével lezárult finálé után a FCSB játékosai az edzőközpontjuk bejáratánál Magyarország- és magyarellenes rigmusokat skandáltak az oda érkezett ünneplő szurkolókkal együtt. A drukkerek és a játékosok többsége nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes szlogeneket rikoltoztak: „Ne p***m pe Ungaria voastră! Să-ți dăm la m**e, bozgore!”. („Lehugyozzuk a Magyarországotokat, Sz..j, hazátlan”). A Sepsi OSK elítélte a szélsőséges megnyilvánulásokat a sport világában, és arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is közölte, hogy feljelentést tesz az ügyben az országos diszkriminációellenes tanácsnál, a Román és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) is.
 
Megszólalt a történtek kapcsán a bukaresti Steauával (a FCSB elődjével) 1986-ban BEK-et nyert Bölöni László is, aki szerint az incidensnek az égvilágon semmi köze a futballhoz. A marosvásárhelyi származású labdarúgóedző a Nemzeti Sportnak nyilatkozva úgy fogalmazott: „ami történt, fényévnyi távolságra van a civilizációtól”. „Aztán az, hogy a játékosok is belekeverednek ilyesmibe, ez homlokegyenest szemben áll annak a csapatnak az elveivel, amelyiknek az összeállítása egykor úgy kezdődött, hogy Helmuth Duckadam, Miodrag Belodedici, úgy folytatódott, hogy Tudorel Stoica, Bölöni László, Marius Lăcătuț, Victor Pițurcă, a padon pedig ott ült Jenei Imre vagy Anton Weissenbacher, és a lelátón ott volt a szurkolóink között Szatmári Lajos, Vígh Jóska, Zavoda Laci, Zavoda Feri, Bóné Tibi, és bocsánatot kérek azoktól, akiket elfelejtettem megemlíteni…” – közölte Bölöni László.
 
Az egykori kiváló labdarúgó az erdélyi Krónikának elmondta, felhívta a történtek után Răzvan Burleanut, a román futballszövetség elnökét, és magyarázatot kért tőle, hogy milyen szabályok alapján működik egy olyan kupaküzdelem, amelyikben ilyen dolgok történhetnek. „Persze nem ő a hibás, csak akkor lesz ő a hibás, ha semmilyen következménye nem lesz a történteknek. És nem valami ötezer vagy tízezer eurós jelképes büntetésre gondolok, amit a mellényzsebéből gond nélkül kifizet a tulajdonos” – szögezte le a Nemzeti Sportnak Bölöni László.
 
Forrás: kronika.ro
 
Kép forrása: A bukaresti csapat játékosai, akik a szurkolókhoz csatlakozva mocskolták a magyarokat
 
(2020.07.28.)