Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Gulyás Gergely: megjelent a magyar közéletben a szélsőséges, ellenzéki gyűlöletkeltés

A miniszter szerint vannak a káoszban érdekelt kisebb csoportok Magyarországon, de nem tud az alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedésről.

A magyar közéletben a szélsőséges gyűlöletkeltés megjelent, ez vitán felül áll. Ez ráadásul az ellenzék szíve közepét is érinti, de a magyar társadalom nagy része erre nem vevő –közölte szerkesztőségünk kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 30-ai Kormányinfón. Felvetettük, hogy harci készültségben áll az ellenzék. Hadházy Ákos 100 ezer emberrel szeretné megostromoltatni a TV Kunigunda utcai székházát. Gyurcsány egy éve szólítgatja fel lázadásra az ellenzéket. A momentumos Szarvas Koppány Bendegúz sem a békés megoldás, mondjuk a választások megnyerésének a híve. A miniszter szerint vannak a káoszban érdekelt kisebb csoportok Magyarországon, de egyelőre nem tud az alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedésről.
 
Világjárvány idején a migráció is egészségügyi kockázatot jelent 
Szerkesztőségünk felvetésére, hogy egyre több a migráns a délvidéki Horgoson, akik a helyi magyarok szerint a koronavírust is behurcolhatják, ezért tervez-e a kormány közös Magyar-Szerb Operatív Törzset felállítani?- Gulyás Gergely azt mondta, mi tiszteletben tartjuk a szerb szuverenitást, nem tervezünk közös operatív törzset, de ha kérnek a szerb hatóságok segítséget, akkor segíteni fogunk. Világjárvány idején a migráció is egészségügyi kockázatot jelent.
 
A cél a második hullám megelőzése 
A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
A kormány semmilyen kockázatot nem vállal, a cél a második hullám megelőzése - hangoztatta. Gulyás Gergely azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket.
A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat augusztus 15. után is fenntartják - mondta.
A miniszter azt is közölte, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. A forrás egy részét kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánják.
 
Sárga, vörös zóna, tesztelés 
A korábbi protokoll alapján zajlik a tesztelés, de aki augusztus 1. után sárga vagy vörös országból jön haza, annak fizetni kell a tesztet. Akkor kell karanténba vonulni, ha nincs 2 negatív tesztje, 48 órás időközzel, ami előtte nem több mint 5 nappal készült. Sárga országból jövőknek a második teszt előtt el lehet hagyni a karantént, ha az első negatív volt, de vörös esetében nem, hanem ott meg kell várni a másodikat is.
Péntekenként dönt a kormány az országok járványügyi besorolásának a változásáról, az átállás néhány napot vesz majd igénybe, hogy ne zavarják az utazókat.
 
Az Európai Bizottsághoz fordul a kormány a postások béremelése érdekében 

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság lehetőségei most sokkal korlátozottabbak, mint a koronavírus előtti hónapokban, és a Magyar Posta veszteséges cég. Ugyanakkor a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat. Mivel veszteséges vállalatról van szó, béremelés csak akkor lehetséges, ha az Európai Bizottság ehhez hozzájárul. Ezért még csütörtökön levelet intéznek a testülethez a béremelés érdekében. Ennek mértékéről egyeztetnek a szakszervezetekkel, és biztos benne - mondta Gulyás Gergely -, hogy meg tudnak egyezni, a kérdés az, hogy Brüsszel is jóváhagyja-e.
 
A miniszter kitért arra is: a kormány döntött arról, hogy a Hajógyári-szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak. Arról is határozat született, hogy a főváros IX. kerületében épülő kézilabdacsarnokot a Ferencvárosi Torna Club tulajdonába adják.
 
m.a./mti
 
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án. MTI/Máthé Zoltán