Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13

Tiltakozott egy német férfi a hangosbemondós muszlim ima miatt- bebörtönözték

Svédországban péntekenként egy parkban fogják hangosan közvetíteni a muszlim imát, Németországban pedig naponta ötször hangzik fel az imára hívás. Közben rombolják a keresztény templomokat, melyek építészeti kincsek is.

Mivel a koronavírus alatt zajlott a ramadán, sok muszlim közösség kapott engedélyt arra Európában, hogy hangosbemondókon közvetítsék a hívők felé az imára hívást és az imát is. Bár a ramadán már elmúlt, a jelenség megmaradt: Svédországban péntekenként egy parkban fogják hangosan közvetíteni a muszlim imát, Németországban pedig naponta ötször hangzik fel az imára hívás egy városban – egy férfit, aki tiltakozott ez ellen, végül őrizetbe vett a rendőrség.
 
A svédországi Ronneby-ben a helyi iszlám kulturális egyesület azt kérte a várostól, hogy engedjék meg nekik az egyik parkban a vallási gyülekezést, a közös imádkozást. A Brunnspark egyébként nagyon népszerű, korábban Svédország legszebb parkjának nyilvánították, és Ronneby büszkeségének számít.
 
A jövőben péntekenként a parkot a muszlimok használhatják, egészen szeptember végéig, hogy ott közös imádkozást tartsanak. Az egyesület azt is kérte, hogy hangosbemondón is lehessen közvetíteni az imát a parkban – szerintük ez nem zavarná a többi embert.
 
Ronneby kultúráért és szabadidős programokért felelős vezetője, Anders Karlsson is hasonló véleményen van, mint a muszlim közösség, a hangos ima szerinte se zavarná a park más, nem muszlim látogatóit. Ugyanakkor felmerül annak a veszélye, hogy a közös imádkozásra sokan látogatnak ki, ez pedig nem szerencsés a koronavírus szempontjából.
 
V4NA nyomán
 
(2020.08.01.)