Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Erdélyi körútra indul a pálos rend történetét bemutató kiállítóbusz

A tárlat nem csak a katolikusoknak szól, a magyar pálos történet közös történelmünk része, mindenki számára átélhető magyar örökségünk.

 
Az egyetlen magyar alapítású, és az egész világon elterjedt férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek szentelték, amelynek jelmondata: Magyarország, közöm van hozzád!
 

Az emlékév egyik leglátványosabb megvalósítása, a Kárpát-medencét jórészt bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be. A Pálosan szép az élet című vándorkiállítás a napokban Erdélybe érkezik, és a következő hetekben több székelyföldi településen látogatható lesz.
 
Januárban, a rendalapító ünnepén, a budapesti Szent István-bazilikában a magyarországi pálos rendezvénysorozat fővédnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be a Boldog Özséb-emlékévre áldást kérő szentmisét. Utána nyitották meg a bazilika előtt állomásozó pálos kiállítóbuszt, hogy ráirányítsák felekezettől függetlenül mindazok figyelmét a magyar alapítású szerzetesrendre, akik érdeklődnek a „fehér barátok” és nemzetünk története iránt.
 
A Pálosan szép az élet nevet viselő, a 750 éves rendet bemutató vándorkiállítás több magyarországi és lengyelországi helyszínre eljutott. Azonban a kiállítóbusz útja márciusban a járványügyi helyzet miatt megszakadt. Június közepétől ismét vándorútra indult. Szent István király ünnepén Pannonhalmán időz, utána erdélyi körútra indul.

***
 
Augusztus 23-án a hargitafürdői Szent István-plébániatemplomban az ünnepi mise 12 óra 30 perckor kezdődik – tudták meg Bátor Botond testvértől, a helyi konvent elöljáró-plébánosától. A templombúcsú főcelebránsa és szónoka Tamás József ny. püspök, pálos konfráter lesz. A kiállítás a szentmise előtt és után is megtekinthető lesz. Menetrendje szerint augusztus 24–25. között Székelyudvarhely főterén, 26–27 között Csíkszeredában a Millenniumi-templom előtti téren, 28–29 között a csíksomlyói kegytemplom közelében, 30-án Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb-templomnál és végül augusztus 31-e és szeptember 2-a között a marosszentgyörgyi iskolaudvaron állomásozik a kiállítóbusz.
 
szekelyhon.ro nyomán
 
(2020.08.18.)