Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Semmi sem szabott gátat a székelyudvarhelyi Szent István Napoknak

„Rajtunk múlik, hogy évtizedek, évszázadok múlva unokáink össze tudnak-e gyűlni itt ünnepelni.”

Augusztus 20-án délután megszentelték az új kenyeret, majd ünnepi műsor következett, este pedig koncerttel zárták a magyar államalapítás
 
Be- és kiléptetőkapu, előzetes regisztráció, kötelező maszkviselés – a szervezők minden érvényben lévő előírást igyekeztek betartani a Szent István Napokon. Szerdán a jubiláló házasokat köszöntötték, csütörtökön pedig a Márton Áron térre várták közönséget: összesen 250 részvevőt, ugyanis a távolságtartási szabályok értelmében csak ennyien fértek el a Patkóban.
 

Az Alla Breve Vegyeskar nyitófellépése után Gál Árpád, Székelyudvarhely polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait. Szent István álmával kezdődött minden, ami egységet jelentett számunkra – hangsúlyozta a városvezető. Az, hogy ezer éve itt vagyunk és egységben gondolkodhatunk, annak köszönhető, hogy államalapító királyunk felül tudott emelkedni a pártoskodásokon, tudta, cselekedni kell ahhoz, hogy víziója valóra váljon. (…) Azt hiszem, mai világunkban sem elegendő csupán nagy szavakkal vallani, csupán elvárni, hogy mások mit ne tegyenek velünk szemben. Tudnunk kell, mi a kötelességünk, mit kell tennünk magunkért és a ránk bízott örökségért” – sorolta a polgármester.
 
Ugyanakkor fontosnak tartotta hozzátenni, meg kell értenie az embernek, nem véletlen, hogy hová születik, milyen nyelvet beszél, miben hisz, mit tagad és mit ölel magához. „Nem véletlen, milyen sors az emberé, amit végig kell küzdenie, amit vállalnia kell. Tudjuk, amit túlélünk, az erősebbé tesz. (...) Hiszem, arra vagyunk hivatottak, hogy Szent István királyunk álmát tovább tudjuk álmodni, rajtunk múlik, hogy évtizedek, évszázadok múlva unokáink össze tudnak-e gyűlni itt ünnepelni – fogalmazott a városvezető.
 
 
A következőkben a történelmi egyházak képviselői – Ferkő Andor református lelkipásztor, Simó Sándor unitárius esperes és Mátyás Károly római katolikus főesperes – mondtak áldást, majd megszentelték az új kenyeret, amelyet ezúttal a helyszínen nem lehetett megkóstolni, de a helybéli pékségek által felajánlott száz darab – előrecsomagolt – kenyeret most is a rászoruló családoknak és időseknek, illetve a szociális téren tevékenykedő civil szervezeteknek juttatott el a polgármesteri hivatal.
 
szekelyhon.ro nyomán
(2020.08.20.)