Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Megújult a Petőfi emlékét őrző erdélyi Teleki-kastély

Kevesen hittek abban, hogy a több évszázados épület valóban visszanyerheti eredeti szépségét.

 
Népes közönség jelenlétében avatták fel szeptember 6-án a Máramaros megyei Koltón a szépen felújított Teleki-kastélyt, ahol 1847 szeptemberében-októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia tartózkodott. Az 1,5 millió eurós európai uniós költségvetésből renovált épületben rövidesen a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen nyitnak kiállítást.
 
Gyönyörű napsütés őszi időben avatták fel a felújított Teleki-kastélyt vasárnap a Máramaros megyei Koltón, Nagybánya szomszédságában. A tágas kastélyparkot a koronavírus-járvány terjedését megelőző hatósági előírásoknak megfelelően műanyag székekkel szórták tele, így a regisztráción átesett vendégsereg kényelmesen és biztonságban hallgathatta végig az ünnepi istentiszteletet és az avatóünnepséget.

 
Gellért Sándor Károly avasújvárosi református lelkész, a nagybányai egyházmegye esperese ünnepi istentiszteletét Elizeus próféta és szolgája, Géházi történetére alapozta, akit körbekerített Szíria királyának hadserege, hogy fogságba ejtse. A szolga félelmére, hogy mi lesz velük, Elizeus így válaszolt: „Ne félj, mert többen vannak velünk, mint ővelük!” Az esperes szavai szerint a bibliai történettel nemcsak mindennapi életünkben találkozunk, hanem tökéletesen ráillik ez a koltói Teleki-kastély felújítása körüli bizonytalanságra is. Hiszen igen kevesen hittek abban, hogy a több évszázados épület valóban visszanyerheti eredeti szépségét.
 
A lelkipásztor elmondta, nagyon fontos, hogy a magyarság soraiban is mindig legyenek Elizeusok, akik bátorítani tudják közösségüket, hogy semmi nincs veszve, ha az embernek hite és kitartása van. Az ünnepi istentisztelet vezérszónokának szavai köszöntöttek vissza a vendégek üdvözlő szavaiban is.
 
Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete úgy fogalmazott, 2014- ben került a román fővárosba, azóta figyelemmel követi a koltói fejleményeket, és ritkán találkozott olyan romániai európai uniós projekttel, ami ennyire tökéletesre sikeredett volna. „Amikor először jártam a máramarosi magyarok között, megfogalmazódott az itteni közösség két nagy elvárása: szeretnék, ha sikerülne felújítani a koltói Teleki-kastélyt, és hogy Nagybányát kösse össze gyorsforgalmi út Magyarországgal. Ebből a két fontos elvárásból az egyik már teljesült” – fogalmazott a nagykövet.
 
Az 1760-ban épült Teleki-kastély felújításának történetét a negyedik polgármesteri mandátumára készülő Csendes Lajos polgármester ismertette a hallgatósággal. A 2008-ban függetlenként elöljáróvá választott Csendes rögtön elkezdett pályázni a kastély felújítására. A bukaresti hivatalokat sorra járó polgármesternek 2017-ig kellett várnia, amíg végül elfogadták az uniós pályázatot. A kastélyfelújítást levezető Stefan Păscuti műépítész úgy fogalmazott, ő még ilyen kitartó polgármesterrel nem találkozott, aki mindenféle elutasítás ellenére hitt abban, hogy sor kerülhet a kastély teljes felújítására.
 
„Volt már olyan időszak, amikor a polgármesteren kívül ebben senki nem hitt. Amikor a pályázatot elnyertük, akkor sem érkezett rendesen a finanszírozás. Végig a polgármester tartotta bennünk a lelket, és neki lett igaza, mert ez a „történelmi ékszer” végre eredeti szépségében tekinthető meg” – fogalmazott a szakember. Az 1,5 millió eurós uniós projekt azonban szűkösen volt elegendő a teljes felújításra, a kastélypark rendbetételére már nem jutott pénz. Ennek költségeit a helyi önkormányzat finanszírozta, végül elnyertek egy pályázatot a Bethlen Gábor Alapnál, így a kastély előtti fősétány is megújulva fogadhatja a látogatókat.
 
A polgármester elmondta, a járvány miatt sok mindent össze kellett sűríteni. A mostani, 31. Petőfi-ünnepségre tervezték a kastély átadását, és egy későbbi időpontra halasztották volna a Petőfi-emlékszoba létrehozóinak tiszteletére emelt kopjafa avatását. A kopjafa azoknak állít emléket, akik a kommunizmus idején a csodával határos módon hozták létre a termelőszövetkezet használatába került, leromlott állapotú épületben a költő emlékszobáját.
 
Forrás: kronika.ro
(2020.09.07.)