Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Koszorúzással adóztak Dobó István emléke előtt Kárpátalján

Szerednyén született a hős várvédő

Dr. Orosz Ildikó: Dobóék hősiesen küzdöttek az akkor betörő pogányok ellen. Védték a kereszténységet és Európát. Ennek köszönhető az, hogy megmaradtak városaink, falvaink, megmaradt a kereszténység.

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet 2014 óta adózik hagyományőrző rendezvénnyel Dobó István emléke előtt. A kialakult járványügyi helyzet miatt azonban csendes koszorúzással emlékeztek meg a magyar történelem egyik legnagyobb hőséről szeptember 6-án a szerednyei Dobó-pincében.
 
A megemlékezés kezdetén Dobó István esküjét hallhatták az Egri csillagok című musicalből Birta István kántor előadásában.
Ezután Dr. Orosz Ildikó, a PCS elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, aki elmondta, hogy néhány száz évvel ezelőtt Dobóék hősiesen küzdöttek az akkor betörő pogányok ellen. – Védték a kereszténységet és Európát. Ennek köszönhető az, hogy megmaradtak városaink, falvaink, megmaradt ez a sokszínű kultúra, s megmaradt a kereszténység, melyet továbbvihettünk. Ezt ne feledje el senki, aki Szerednyén él. Ezért tartjuk évente a DobóFesztet – hogy mindenki emlékezzen arra –, hogy azt a közösségi kultúrát, melyet kialakítottunk Kárpátalján, meg tudjuk őrizni évszázadok múlva is.
 
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke beszédében felelevenítette a szerednyei születésű Dobó István életének legjelentősebb mozzanatait. Végezetül hozzátette: – Emlékeznünk kell dicső múltunkra, azért is, hogy megőrizzük Kárpátalján azt a lelkületet, amit őseink több száz éven keresztül fenntartottak. Ehhez hozzátartozott a nemzetek közötti béke, és hogy mindig voltak olyan emberek, akik kiálltak a kereszténység és az európai kultúra mellett.
 
Végezetül a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit Dobó István mellszobránál.
 
A koronavírus-járvány ugyan nem tette lehetővé idén a nagyobb fesztiválok lebonyolítását, azonban Dobó alakja mindig példaértékű marad minden anyaországi és határon túli magyar számára.
 
Forrás: karpatalja.ma
(2020.09.08.)