Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Antirasszista Bébi - már a 2-3 éveseket is megfertőzik

Egy új gyerekkönyvben a kicsiknek többek között azt írják, hogy vallják be, ha rasszisták voltak. A könyvet 3 éves korig ajánlják.

Olyan könyvet dobott a piacra Ibram X. Kendi, amely sokakban felháborodást keltett. Az Antirasszista Bébi címet viselő mű célja az, hogy segítsen a szülőknek a rasszizmus elleni harcra nevelni a gyerekeket. A könyv akkora sikert aratott, hogy a National Public Radio (NPR) nemrég a fiatalok 100 kedvence közé sorolta.
 
Az Antirasszista Bébi egyébként újszülött kortól egészen három éves korig ajánlott. Ibram X. Kendi pedig azért írta meg, hogy támogassa a szülőket és a gyerekeket a rasszizmus társadalomból és az emberekből való kiirtásában. Kendi szerint ez csak úgy valósulhat meg, ha a szülők antirasszista gyerekeket nevelnek fel. A szerző a könyvvel kapcsolatban egy interjúban egyébként azt mondta, hogy nincs olyan, hogy valaki nem rasszista – vagy rasszisták az emberek vagy antirasszisták.
 
A könyvben kilenc lépést írnak le, amelyekkel el lehet érni, hogy az emberek észre vegyék, nagyon sok bőrszín létezik, a különbségeket pedig ünnepelni kell. Az egyes lépéseket kisbabákkal illusztrálják, az egyiknél például azt írják, hogy vallják be, ha rasszisták voltak.
 
A szinte beszélni sem tudó babák esetében az is lényeges a könyv szerint, hogy a probléma gyökerét a politikákban kell keresni, nem pedig az emberekben. Ez azért is fontos, mert egyes emberek több mindenben részesülnek, mint mások. Az alább látható pillangós képnél egy rejtett üzenetre hívta fel a figyelmet Katie Miller a The Federalist oldalán megjelent cikkében. Ezen egy barna bőrű kisbaba nyúl ugyanis a pillangók felé, amelyeket azonban már fogságba ejtett egy fehér, kiváltságos kéz.
 
De olyan kép is van, amelyen az embereknél különböző transzparensek láthatók. Ezek között megjelenik a Black Lives Matter felirat, valamint a klíma-igazságosság a faji-igazságosság szöveg is. A gyerekek továbbá olyan ábrát is láthatnak, ami azt mutatja, hogy a fehér emberek sokkal könnyebben jutnak fel a csúcsra, mint a fekete bőrűek.
 
Az Antirasszista Bébi azonban nem nyerte el mindenki tetszését. A közösségi médiában többen is leszólták, és olyan is volt, aki el se akarta hinni, hogy egy ilyen könyv megjelenhet.
 
V4NA nyomán
(2020.09.09.)