Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Újra misézhetnek magyar nyelven a moldvai Bákóban – Tanévnyitó szentmisét tartanak

Szeptemberben újra magyar nyelvű szentmisén vehetnek részt a moldvaiak. Rögtön két alkalmuk is lesz arra, hogy anyanyelvükön imádkozzanak a csángómagyarok: szeptember 14-én, 16 órától tanévkezdő szentmisét tartanak a bákói Szent Miklós templomban, majd a hónap utolsó vasárnapján újra a szokásos alkalomra várják a híveket.

Hosszú hónapok után kezdődhetnek újra a magyar nyelvű katolikus szertartások Bákóban. Az iskolakezdés alkalmából előbb tanévnyitó szentmisét tartanak magyar nyelven, majd szeptember utolsó vasárnapján újrakezdődhetnek a havi rendszerességű szertartások is.
 

Hosszú hónapok után kezdődhetnek újra a magyar nyelvű katolikus szertartások Bákóban. Az iskolakezdés alkalmából előbb tanévnyitó szentmisét tartanak magyar nyelven, majd szeptember utolsó vasárnapján újrakezdődhetnek a havi rendszerességű szertartások is.
 
A koronavírus-járvány egyik nagy vesztesége a bákói magyar nyelvű katolikus szentmisék elmaradása. Az alig egy éve elkezdődött rendszeres magyar szertartások sora a koronavírus-járvány miatt szakadt meg és miközben a román nyelvű szentmisék újrakezdődtek a bákói megyeszékhelyen, a magyar miséknek helyet adó Szent Miklós templom nem nyitotta meg a kapuit a hívek előtt, mivel kicsi a belső tere.
 
A magyar szentmisék kapcsán Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke a Maszol érdeklődésére elmondta: a jászvásári római katolikus püspökséggel folyamatosan tartja a kapcsolatot és keresik a megoldást a magyar nyelvű szertartások folytatására. „Megszűnésről egyáltalán nem beszélnék, erről szó sem volt, a járvány miatt felfüggesztették a havi rendszerességű magyar miséket Bákóban. Folyamatosan kapcsolatban vagyok a jászvásári püspökséggel, a napokban is beszéltem az ottani főtitkárral. Levelet is küldtem a csángószövetség nevében. Ebben azt kértem: ahogy sikerült a román nyelvű szentmisék ügyében megoldást találni, találjanak mihamarabb megoldást a felfüggesztett magyar misék esetében is” – fogalmazott Pogár László.
 
A kérés meghallgatásra talált és pozitív válasz érkezett: szeptemberben újra magyar nyelvű szentmisén vehetnek részt a moldvaiak. Rögtön két alkalmuk is lesz arra, hogy anyanyelvükön imádkozzanak a csángómagyarok: szeptember 14-én, 16 órától tanévkezdő szentmisét tartanak a bákói Szent Miklós templomban, majd a hónap utolsó vasárnapján újra a szokásos alkalomra várják a híveket – tájékoztatott az MCSMSZ elnöke.
 
Pogár László elmondta: a püspökség ugyanakkor a csángó misék ügyéért felelős kapcsolattartó személynek nevezte ki Măriuţ Felix atyát, a magyar szertartások alkalmával szolgálatot teljesítő forrófalvi római katolikus plébánost.
 
(Forrás: maszol.ro)