Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Afgán migránsok gyújthatták fel a leszboszi befogadótábort

Több európai ország jelezte, hogy ezúttal nem áll be a német befogadó kezdeményezés mögé – az osztrák kancellár például arra utalt, hogy veszélyes üzenet lenne, ha a táborok felgyújtása megkönnyítené az Európába jutást.

Afgán bevándorlók gyújthatták fel múlt héten a befogadótábort Leszboszon – ezt gyanítják a görög hatóságok. Öt embert már elfogtak, egyet még keresnek. Korábban elutasították a menedékkérelmüket, vélhetően emiatt szándékosan okozták a tüzet. Közben élesedik a politikai vita: Angela Merkel német kancellár 1500 bevándorlót átvenne a görögöktől, de ez ellen több, korábban befogadópárti ország is tiltakozik – hangzott el az M1 Híradójában.
 

A múlt szerdán leégett Moria befogadóközpontban 12 ezren voltak, a mostani táborban egyelőre azonban van hely, mert mindössze nyolcszázan költöztek be, leginkább családok. A segélyszervezetek a táboron belül pelenkát, tisztítószereket, élelmiszert és csecsemőtápszert is osztanak.
 
A görög migráció- és menekültügyi miniszter, Notisz Mitarakisz azt mondta, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba.
 
Ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a migránsoknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez legalább hat hónapra lesz szükség.
 
A migránsok többsége azonban hallani sem akar arról, hogy beköltözzön. Azt mondják, az új tábor egy börtön, és követelik, hogy az Európai Unió gondoskodjon róluk. Addig is maradnak a sziget utcáin, a tereken, falak, kerítések mentén, templomokban.
 
„A mostani helyzet borzalmas. Ezt az új tábort is fel fogják gyújtani”– mondta egy helyi lakos. Hozzátette, amióta a migránsok a szigeten vannak, a közbiztonság leromlott, a vállalkozások tönkrementek, a házak eladhatatlanná váltak.
 
Kézzelfogható szolidaritást szorgalmazott az unió tagállamaitól a görög miniszterelnök, amikor Athénban az Európai Tanács elnökét fogadta.
 
Charles Michel a megbeszélést követően úgy fogalmazott, minden európai uniós országnak ki kell vennie a részét a migránsválság kezeléséből, és határozott lépéseket sürgetett a tagállamoktól.
 
Eközben az Európai Bizottság megerősítette, hogy 400 kísérő nélküli gyermek befogadását kilenc uniós ország, illetve Svájc már vállalta, emellett Brüsszel kifizeti 1600 ember átmeneti elszállásolását egy Leszbosznál horgonyzó komphajón.
 
Németország úgy tervezi, hogy a kiskorúak mellett még 1500 illegális bevándorlót fogad be a Leszboszon rekedt migránsok közül.
 
„Napokon belül döntés születik, hogyan segítsen a német kormány. Sokan jelezték, készek a befogadni a leégett Moria táborból érkezőket, és nem csak gyerekeket és a felnőtt kíséret nélküli fiatalokat” – fogalmazott Heiko Maas német külügyminiszter.
 
Több európai ország azonban jelezte, hogy ezúttal nem áll be a német befogadó kezdeményezés mögé – az osztrák kancellár például arra utalt, hogy veszélyes üzenet lenne, ha a táborok felgyújtása megkönnyítené az Európába jutást.
 
Időközben a görög hatóságok elfogtak több gyanúsítottat is a moriai menekülttáborban keletkezett szerdai tűz ügyében. A gyanú szerint öt afgán férfi szándékosan gyújtotta fel a tábort, és valószínűleg további tettestársaik is voltak. Az őrizetbe vett férfiak menedékkérelmét már korábban elutasították a görög hatóságok.
 
Forrás: hirado.hu Fotó: archívum
(2020.09.16.)