Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az erdélyi magyarság képes önálló magyar egyetemet létrehozni és működtetni

Online kezdődött a tanév a húszéves erdélyi magyar tudományegyetemen

A járványhelyzetre való tekintettel kedden délután rendhagyó tanévnyitót tartott az idén húszéves Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: online közvetítés formájában, videóüzenetekben tolmácsolták köszöntőbeszédeiket az intézményvezetők, illetve Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke.
 
Elsőként Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora köszöntötte a diákokat és kollégáit Stephen Hawking, a népszerű angol elméleti fizikus szavaival: „A csillagokra nézzetek, ne a lábaitokra, hisz a tudás korlátokat ad, de a fantázia szárnyalhat”. Húsz év egy intézmény életében már meghatározó, a Sapientia pedig továbbra is igyekszik eladható és hasznos tudást biztosítani keresztény értékrendben, ami azt jelenti, hogy ha bárki bajban van az egyetemen, biztosan lesz, aki segítséget nyújt neki – fűzte hozzá a rektor, aki arra is kitért, hogy idén mintegy negyven százalékkal több hallgató jelentkezett az egyetemre, mint az eddigi években.
Hozzátette ugyanakkor: amint lehetséges lesz, visszatérnek a megszokott, személyes oktatásra a hibrid forma helyett.
 
Voltak, akik hittek a Sapientia létjogosultságában
 
„Magyarnak lenni Erdélyben azt jelenti, hogy egy lépéssel előrébb lenni, kicsit többnek lenni minden tekintetben” – Wass Albert szavaival köszöntötte az egyetem hallgatóit és tanárait Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Sapientia születését nem a csillagok kedvező állásának vagy a kedvező körülményeknek köszönheti, hanem annak, hogy voltak, akik hittek az erdélyi magyar tudományegyetem létjogosultságában, abban, hogy az erdélyi magyarság képes önálló magyar egyetemet létrehozni és működtetni.
„Erdély tündérkert, a világ legszebb helye. Bárhol járok a Kárpát-medencében, fiataltól idősig mindenkinek az a vágya, hogy legalább egyszer eljusson Erdélybe. Nektek ez megadatott, mert Erdély a szülőhazátok. Megtapasztaltuk, hogy a magyar intézményrendszer minden régióban csak összehangoltan tud jól működni, ehhez erős magyar politikai képviseletre van szükség. Voltak próbálkozások, de az elmúlt évek történései a Kárpát-medence minden régiójában bebizonyították, egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani, közösségünk politikai céljait elérni – fejtette ki az államtitkár köszöntőbeszédében.
 
A közösségben való nevelés
 
Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke rávilágított, már az egyetem megalakulásánál megfogalmazták azt a gondolatot, hogy hálózatos intézményként szeretnének működni – több száz kilométerre egymástól, de egy közösségben –, azt viszont maguk sem gondolták volna, hogy mindez annyira jól sikerül, hogy mindenki a maga otthonából vesz rész a 2020–2021-es tanév megnyitóján.
„Az egyetemünk az oktatáson kívül a közösségben való nevelést is fontosnak tartja, és ebben a pillanatban úgy erezzük, hogy ez a legnagyobb gondunk: nem tudunk egy közösségben úgy együtt lenni, hogy egymásra tudjunk hatni, és tudjuk egymást támogatni. Mégis mindent meg kell tenni, hogy kapcsolatban tudjunk maradni, hogy ne essen szét ez a közösség, mert ha szétesik, akkor veszélybe kerül az is, amiért az egyetemet az erdélyi magyar közösségnek szüksége van olyan helyekre, amelyek egybegyűjtik a mi népünket – hangsúlyozta Kató Béla püspök.
 
A csíkszeredai kar nevében Lázár Ede, a kolozsvári kar nevében Tonk Márton és a marosvásárhelyi kar nevében Kelemen András dékánok köszöntötték a hallgatókat, illetve bemutatták egyetemi kínálatukat. A tanévet mintegy 800 alapképzéses és 200 mesterképzéses elsőéves hallgató kezdi meg idén.
 
Forrás: kronika.ro
(2020.09.17.)