Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Indul a Ludovika Collegium tehetséggondozó program a Nemzeti Közszolgálati Egyetememen

Gulyás Gergely miniszter: a Ludovika Collegium az egyik legjobb lesz a tehetséggondozók között. Koltay András rektor: a Collegium nem értéksemleges. Büszke öntudatos magyar polgárokat nevelnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatás számára vezetőket képző programról szóló csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a program névadója Mária Ludovika magyar királyné, aki koronázási tiszteletdíjából 50 ezer forintot ajánlott fel a magyar tisztképzés bázisának felépítésére.
 
A miniszter ismertette: az elmúlt években a közigazgatás "elitképzés" általánosságban is az NKE-n valósult meg. Úgy értékelt, helyes volt a kormány 2011-ben hozott döntése az integrációról, hogy az államtudományi és a közigazgatási képzés is az NKE-n legyen.
 
Azt hangsúlyozta: a szakkollégium lehetővé teszi, hogy a hallgatók megvitathassák egymással a különböző diszciplínákat, s ezáltal egy közösség is létrejön. Gulyás Gergely hozzátette: biztos benne, hogy a Ludovika Collegium az egyik legjobb lesz a tehetséggondozók között.
 
Koltay András, az NKE rektora elmondta: két éves előkészítő munka eredménye a program. Példaként tekintettek az angolszász egyetemekre, mint az Oxford és a Cambridge. Az ottani college rendszerben olyan emberek laknak együtt, akik teljesen mást tanulnak.
Így a Ludovika Collegium tagjai is egy helyen fognak lakni és ösztöndíjban részesülnek majd. A program nyitott, nemcsak az NKE hallgatói, hanem bármely egyetem hallgatói jelentkezhetnek. Az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Corvinus vezetése is támogatja a programot - tette hozzá.
Koltay András azt mondta: a Collegium politikasemleges, de nem értéksemleges. Ötvözik az egyén szabadságát, a közösség, a közjó érdekét. "Büszke öntudatos magyar polgárokat nevelnek" - mondta a rektor, de hozzátette: a magyarság és Európa egyszerre lesz jelen a Collegium életében.
 
Az eseményen kiosztott háttéranyag szerint a Ludovika Collegium (LC) a közigazgatás számára képez vezetőket. A program elsődleges célja, hogy hallgatói ne csak saját szakterületükön rendelkezzenek a gyakorlatban is hasznosítható, kimagasló tudással, hanem képesek legyenek az aktuális társadalmi, gazdasági, kormányzati folyamatok komplex összefüggéseinek megértésére és többtényezős vezetői döntések meghozatalára.
A programra október 26-áig lehet jelentkezni és jövő februárban indul. Az LC tanulmányi programja öt félévnyi képzésből áll, amely egy féléves külföldi gyakornoki programmal egészül ki.
 
MTI nyomán
 
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új tehetséggondozó programja, a Ludovika Collegium indulásáról a Ludovika Zrínyi termében 2020. október 15-én. MTI/Illyés Tibor