Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info

Ehhez pofa kell - Lacatusu: a magyarok diszkriminálják a székelyföldi románokat

Ekkor gurult el Lacatusu gyógyszere: „a legnagyobb gond mégis az, hogy a román állam nem adja meg a székelyföldi románoknak a kisebbségi státuszt.” És ez az ember, a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ tudományos igazgatója.

 
Nagymértékben csökken a székelyföldi románok száma, gyenge a közösségi szervezkedés, diszkriminálják őket a művelődési intézmények és rendezvények finanszírozásai terén, teret veszítettek a helyi döntéshozásban, fogalmazta meg Ioan Lăcătușu a Marosfői Szabadegyetemen, amely október 12–18. között online zajlik.
 
A szabadegyetem XVIII. kiadásának a témája: a Kovászna, Hargita és Maros megyei román közösségek száz évvel az egyesülés kimondása után. Előadásában a magyarellenes Ioan Lăcătușu, a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ tudományos igazgatója felidézi, hogy az 1992-es népszavazáson a három megyében összesen 100 ezer román élt, míg a 2011-es népszámláson már csak 84 ezren vallották magukat románnak. A Kovászna megyei települések felében és a Hargita megyei települések kétharmadában kevesebb mint száz román él, nincs se iskolájuk, se templomuk.
 
És ekkor gurult el Lacatusu gyógyszere: „a legnagyobb gond mégis az, hogy a román állam nem adja meg a székelyföldi románoknak a kisebbségi státuszt.” És ez az ember, a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ tudományos igazgatója. Igaz, ha Elena Ceausescut több nyugati egyetem díszdoktorrá avatta a polimerkutatásokban elért állítólagos eredményeiért, akkor nincs min csodálkozni.
 
A szekelyhon.ro írása nyomán
(2020.10.17.)