Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Macron szélmalomharca az iszlamisták ellen

Cornara volt az első olyan áldozat, akit 2015-ben az Iszlám Állam módszereivel végeztek ki francia földön és a bátyja elmondása alapján a francia állam, a hatóság egyszerűen semmit nem tett annak érdekében, hogy megszüntessék az országban a radikális iszlamizmust.

A francia államfő bejelentette, hogy nagyszabású hadjáratot indít az iszlamizmus ellen, melynek keretében több mint 200 radikalizálódott iszlamistát kitoloncolnak az országból. Az ellenzék szerint azonban ez kevés, mivel valójában 20-szor ennyi olyan egyént tartanak nyilván, akik a társadalomra különösen veszélyesek. Egy 2015-ben lefejezett férfi testvére szerint a francia kormány semmit nem tesz az iszlamizmus megfékezése érdekében, a pénteken meggyilkolt tanár iskolájának egy tanulója pedig arra panaszkodott egy televíziós műsorban, hogy folyamatosan zaklatják a muszlim diákok a vallása miatt.
 
A néhány nappal ezelőtt a nyílt utcán, fényes nappal brutális kegyetlenséggel lefejezett történelemtanár, Samuel Paty tragédiája kellett ahhoz, hogy valami elinduljon Franciaországban és a kormány végre cselekedjen a sok beszéd helyett. Legalábbis az államfő bejelentése alapján úgy tűnik, hogy végre beindulnak a fogaskerekek és hazatoloncolják azokat a külföldi állampolgárokat, akiket radikalizálódott iszlamistaként tartanak számon a francia hatóságok.
 
Emmanuel Macronnak igazából nincs más választása, immár társadalmi elvárás lett, hogy keményen fellépjen az iszlamizmussal szemben. Bár a francia államfő október 2-án a szeparatizmusról tartott beszédében elmondta, hogy még az idén tettekre kerül sor és a parlamentben előreláthatólag december 9-én napirendre kerül az iszlám szeparatizmus elleni törvénycsomag, azóta érdemben nem történt semmi.
 
A brutális gyilkossággal kapcsolatban megszólalt Hervé Cornara bátyja, Didier is; Hervé Cornara vállalkozót az egyik alkalmazottja, a 35 éves Yassin Salhi lefejezte, majd a levágott fejet egy kerítésre akasztotta 2015. június 26-án Saint-Quentin-Fallavierben, Isère megyében. A tettest elfogták, de később a börtönben öngyilkos lett, a sírba vitte a titkát, így sosem derült ki, hogy miért vetett véget ilyen kegyetlen módon egykori munkaadója életének, előzőleg csak annyit mondott, hogy nézeteltérése volt a főnökével.
 
Cornara volt az első olyan áldozat, akit az Iszlám Állam módszereivel végeztek ki francia földön és a bátyja elmondása alapján az állam egyszerűen semmit nem tett annak érdekében, hogy megszüntessék az országban a radikális iszlamizmust. Most felszólítja a politikusokat, hogy ne késlekedjenek tovább, cselekedjenek végre – írja a Le Parisien.
 
A történtekkel kapcsolatban megszólalt a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin is, aki bejelentette, hogy kitoloncolnak az országból 231 olyan külföldi állampolgár, akikről bebizonyosodott, hogy a társadalomra veszélyes radikalizálódott iszlamisták. A Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Marine Le Pen a bejelentésre reagálva elmondta, hogy ez rendkívül kevés, mivel a belügyminisztérium adatai szerint ennél 20-szor több úgynevezett S kartonnal rendelkező, azaz a társadalomra nézve különösen veszélyes iszlamista szerepel a nyilvántartásban. A párt ezért petíciót kezdeményez, mellyel azt szeretnék elérni, hogy az összes radikalizálódott iszlamistát toloncolják ki Franciaországból.
 
Marine Le Pen október 19-én tartott beszédében kihangsúlyozta, hogy a Francia Köztársaságnak vissza kell szereznie az irányítást, majd hozzátette, hogy a párt számára, csakúgy, mint minden francia ember számára, az iszlamizmus felszámolása többé már nem lehetőség, hanem kötelesség.
 
Emmanuel Macron hangzatos beszédét követően Gérald Darmanin belügyminiszter is aktivizálta magát és, az iszlamisták kitoloncolásán túl elrendelte a migránsok által egyik legsűrűbben lakott terület, a Párizs melletti Seine-Saint-Denis megye egyik települése, Pantin mecsetjének bezárását fél évre, mivel a mecset imámja gyűlöletkeltő videófelvételt tett közzé. Ebben azt hirdette, hogy rá kell ijeszteni arra a Samuel Paty nevű történelemtanárra, akit a felvétel közzététele után nem sokkal az utcán lefejezett a 18 éves csecsen fiatalember, Abdoullakh Anzorov. A Le Figaro értesülései szerint az imám még az iskola címét is megadta.
 
A tanár elleni kampányhoz csatlakozott egy bizonyos Abdelhakim Sefrioui is, akit a hatóságok jól ismernek radikális iszlamista nézetei és antiszemitizmusa miatt. A férfi, aki egyébként a francia imámok tanácsának tagja és a 2000-es évek eleje óta részt vett minden olyan tüntetésen, ahol az iszlám radikális vízióját védték, szintén közzétette a videót és ő is részt vett a fatvában, abban az iszlám vallásban elterjedt vallásjogi döntésben, melyet a muszlim vezetők hoztak meg a tanár ellen. Abdelhakim Sefrioui egy, a Twitteren közzétett felvételen arról beszél, hogy az iskola vezetése tudott arról, hogy a történelemtanár évek óta megsértette a muszlim tanulók vallását, elmondása alapján a 12-13 éves diákokat megszégyenítették az osztálytársaik előtt a vallásuk miatt.
 
Gérald Darmanin belügyminiszter a brutális támadást követően egyeztetett Seine-Saint-Denis megye prefektusával Pantin mecsetjénel bezárásáról, amiről már meg is született a rendelet, ennek értelmében szerda estig lehet nyitva a mecset, addig kapnak időt az illetékesek, hogy fellebbezzenek a döntés ellen, majd hat hónapra bezárják az imahelyet.
 
A hatóságok a merénylet óta egyre több embert hoznak összefüggésbe a történtekkel, jelenleg 15 személy van letartóztatásban, ebből négy fő az iskola tanulója. A nyomozás során felmerült a kérdés, hogy honnan tudta az iskolától mintegy 90 kilométerre lakó terrorista, hogy ki az a tanár, aki Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat mutatott a diákoknak a tanórán. Kiderült, hogy a 18 éves gyilkos felvette a kapcsolatot az egyik diák apjával, azzal a férfival, aki egy felvételen gazembernek nevezte a tanárt és arról beszélt, hogy nincs helye a közoktatásban.
 
A rendőrök őrizetbe vettek négy diákot is, akik a gyanú szerint 300 euróért elmondták a gyilkosnak, hogy ki a szóban forgó pedagógus és megmutatták neki Samuel Paty-t, így tudta beazonosítani a gyilkos későbbi áldozatát.
 
Az iskolában azonban nem csak a most letartóztatott diákokkal van gond. A C Politique nevű műsor vendége volt az intézmény egyik tanulója, aki először egykori tanáráról, a tragikusan elhunyt Samuel Paty-ról beszélt, elmondta, hogy remek ember volt, aki nagyon szeretett tanítani. Majd elmondta, hogy a muszlim diákok, különösen az idősebbek megvetik őt és folyamatosan nyomás alatt tartják, mivel ateista.
 
V4NA nyomán
(2020.10.21.)