Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Megemlékezés Kárpátalján-a forradalom leverése után 800 magyar fiatalt kínoztak az ungvári börtönben

Október 23-án, pénteken délelőtt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) idén is megemlékezett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 64. évfordulójáról Ungváron.
 

Az első helyszín az ungvári 1956-os emlékmű volt a Majdan Hősei (Herojiv Majdanu) parkban, ahol a karanténszabályok betartásával csendes koszorúzásra került sor. Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja néhány szóban üdvözölte az emlékezőket, majd felcsendült az ukrán és a magyar Himnusz. Ezt követően a megjelentek megkoszorúzták az emlékművet. A KMKSZ képviseletében Brenzovics László elnök, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű szervezetének elnöke, a járási KMKSZ-frakció vezetője, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója, városi képviselő, Galicin-Szengetovszka Andrea képviselőjelölt és mások helyezték el az emlékezés koszorúit.
 
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete, Oleh Kocjuba és Olha Travina, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesei, valamint Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere.
 
Az emlékműnél tartott megemlékezést követően a forradalmat méltatók átvonultak a Dovzsenko utcába, az ungvári börtönhöz, ahol a 2006-ban felavatott márványtáblánál elhelyezték a hálás utókor koszorúit.
 
Közismert tény, hogy a magyar forradalom leverése után a szovjet hatalom közel 800 magyar forradalmárt tartott ebben a börtönben fogva: mindazokat, akik kiálltak a forradalom eszméi mellett, közte a forradalommal szimpatizáló kárpátaljai magyar fiatalokat is.
 
A koszorúzást követően Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kiemelte:
– Az 1956-os forradalom a XX. századi magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, amikor a második világháború által szétzúzott, a kommunista rendszer által elnyomott magyar nemzet fölemelte fejét az elnyomó hatalommal szemben. A kárpátaljai magyarság, amelyet még határozottabban elnyomtak, mint az anyaország népét, hiszen a második világháború végén megtizedelték, vasfüggönnyel zárták el az anyaországtól, mégis kifejezte szolidaritását. Nagyon sok fiatal raboskodott ebben a börtönben azért, mert különböző akciókkal támogatta a magyarországi forradalmat. Akkor is és most is, mind Magyarországon, mind Kárpátalján voltak olyan magyarok, akik az elnyomó hatalmat támogatták. Hiszen minden helyzetben választania kell az embernek. Most vasárnap újra önkormányzati választások lesznek. Én azt kérem mindenkitől, hogy támogassa azokat a politikai erőket, amelyek a magyarok jogainak védelmében, ezeknek a jogoknak a kiterjesztése érdekében lépnek fel – zárta gondolatait Brenzovics László.
 
(Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap)
(2020.10.23.)