Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Csíkszereda - Székelyföld is szerves részese volt a forradalmi eseményeknek

„A székely fiatalok is különböző köröket alakítottak ki, és tevékenyen próbáltak részt venni a forradalomban. Őket ugyanúgy meghurcolták, megtorlásokra került sor, sokan börtönbe kerültek.”

Néma koszorúzást tartottak péntek délután Csíkszeredában az 1956. október 23-án Budapesten kirobbant forradalom hőseire emlékezve. A Gloria Victis emlékműnél koszorút helyezett el Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.
 
Tekintettel arra, hogy a járványügyi intézkedések miatt tilos köztéri megemlékezések szervezése, idén elmaradt az október 23-ai ünnepség szokásos formája. Délelőtt a város még hivatalban levő vezetője és az önkormányzat, továbbá az oktatási intézmények és a közintézmények helyezték el a kegyelet koszorúit az 1956-os téren.

 
Délután a civil- és politikai szervezetek, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és Magyarország képviselete helyezte el az emlékezés koszorúit a Gloria Victis emlékműnél. A világi elöljárók közül Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Tóth László főkonzul, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, továbbá Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba megyei tanácselnök és Korodi Attila megválasztott polgármester egyszerre helyezett el koszorút, majd csendben tisztelegtek a forradalom hősei előtt.
 
Potápi Árpád János a koszorúzást követően a szekelyhon.ro szerkesztőségének elmondta, hogy 1956-ban azok a fiatalok szálltak síkra az igazságért, akik gyűlölték az akkori rendszert, és akik már közel tíz éve elnyomásban éltek. „Egy jobb, egy szebb világban akartak felnőni a fiatalok. Nekik köszönhetjük az október 23-át követő két hetet is, hiszen sokat tettek a magyar szabadságért. Tulajdonképpen a ’89-es rendszerváltás is ennek a mozgalomnak volt köszönhető. Amikor rájuk emlékezünk, minden családra emlékezünk. Az én apai nagyapám is a bonyhádi forradalmi nemzeti bizottság tagja volt, akit szintén meghurcoltak, börtönbe került, és élete végéig ellenőrizték. Azokban az időkben több rokonom is a tengerentúlra menekült” – osztotta meg személyes emlékeit.
 
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyarországon békés tüntetéssel kezdődött, majd fegyveres felkeléssel folytatódott ’56-os forradalom és Székelyföld kapcsolatára is kitért. Ha időben visszagondolunk, ezen a földön is kommunista diktatúra épült ki. Az Erdélyben élők bizakodva néztek a magyarországi forradalmi eseményekre. Reménykedtek, hogy mindez megoldás fog jelenteni a diktatúrák lebomlására és a nemzetiségi gondok megoldására. Székelyföld is szerves részese volt az októberi eseményeknek. Az itteni fiatalok is különböző köröket alakítottak ki, és tevékenyen próbáltak volna részt vállalni a forradalomban. Őket ugyanúgy meghurcolták, megtorlásokra került sor, sokan börtönbe kerültek – emlékeztetett.
 
Forrás: szekelyhon.ro
(2020.10.24.)