Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az 1944-ben szerb partizánok által kivégzett adorjáni áldozatokra emlékeztek - Délvidék

„Itt, Adorjánon sajnos nem a temetőben nyugszik az áldozatok többsége, hiszen gyilkosaik a Tiszába lőtték őket.”

Napra pontosan 76 évvel ezelőtt, 1944. október 31-én 51 ártatlan helyi áldozatot végeztek ki a magyarkanizsai partizánok Adorjánon. Az áldozatok emlékére megemlékezést és koszorúzást tartottak a helyi temetőben felállított emlékműnél. T
Tizenhét akkori népőrségi tag érkezett a faluba és gyűjtötte össze a férfiakat 1944. október 31-én. 200 emberből 50-et vittek tovább a Tisza-partra. Sokan azon a napon azt gondolták, hogy kihallgatásra viszik a férfiakat, viszont ítélet nélkül a folyóba lőtték őket. A helyiek 51 ártatlanul kivégzett áldozatra emlékeznek meg minden évben, ugyanis a meghurcolt 50 mellett Szecsei Jakabot a háza előtt lőtték agyon.
 
A megemlékezésen dr. Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékezett az 1944-es eseményekre:
"Az1944-es események mára az emlékezetkultúra részeivé váltak. Nagyon fontos, hogy ne feledjük áldozatainkat és méltó módon megemlékezzünk róluk. Itt, Adorjánon sajnos nem a temetőben nyugszik az áldozatok többsége, hiszen gyilkosaik a Tiszába lőtték őket. Néhányukat sikerült még akkor, néhány nappal a gyilkosságot követően kiemelni a folyóból és eltemetni, de döntő többségük mai napig valahol a Tiszában alussza örök álmát. Más a helyzet a községben lévő többi tömegsírral, hiszen öt tömegsírunk van még, három Magyarkanizsán, egy Horgoson és egy Martonoson. Mindenképpen szükség van még arra, hogy ezeket az áldozatokat exhumálják és újratemessék, hiszen ezeket az immár bíróságilag is bizonyítottan ártatlan ember földi maradványainak eltemetéséhez a hozzátartozóiknak joga van, mint ahogy joguk van sírjaikra is virágot helyezni.”
 
Az általános iskola tanulói alkalmi műsorral emlékeztek, majd a Szőke Tisza Művelődési Egyesület asszonykórusa adta elő az eseményre készített összeállítását. A diákok felolvasták az 51 adorjáni áldozat nevét, majd a gyászoló hozzátartozók, továbbá a községi önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, az adorjáni helyi közösség, a Délvidék Kutató Központ és a helyi nyugdíjas egyesület képviselői az emlékhelyre helyezték a kegyelet virágait. Az 1944. október 31-i tömegmészárlás utáni napokban még további hét adorjáni magyart végeztek ki a partizánok.
 
vajma.info nyomán
(2020.10.31.)