Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az Operaház mesterművésze lett Berczelly István – Gratulálunk!

Berczelly István Kossuth-díjas operaénekes: hosszú pályafutásom alatt nagyszerű zeneszerzők műveit énekelhettem el. Ezek a darabok – főleg Bach szerzeményei – isteni sugallatra születtek. Ilyen csodás zeneművekhez nem nagyképűen kell hozzáállni, hanem biblikusan. Ha a világegyetem Ura alázatos, akkor nekem is alázatosnak kell lennem.

Új örökös tagja, Pitti Katalin és mesterművésze, Berczelly István köszöntésével, belső díjak átadásával ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját az Opera szombaton az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében.
 
A Magyar Állami Operaház 2013 óta ünnepli a nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapján a magyar opera napját, 2015 óta pedig ezen a napon jelenti be új örökös tagjait, valamint adja át azon elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen, szűk körben vehettek át az intézmény művészei és munkatársai - olvasható az intézmény MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.
 
Mint írják, a Magyar Állami Operaház örökös tagjai idén Pitti Katalin operaénekest választották soraikba, Domahidy László és Gregor József operaénekesek, valamint Fülöp Attila, az Opera egykori magánénekese, főtitkára és ügyvezető igazgatója pedig posztumusz részesült az elismerésben. A Magyar Állami Operaház mesterművésze lett Berczelly István operaénekes, aki a tavasszal odaítélt Kossuth-díjával érdemelte ki a kitüntető címet.
 
Az Opera az idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél.
 
Berczelly István így nyilatkozott hírportálunknak:
 
Hosszú pályafutásom alatt nagyszerű zeneszerzők műveit énekelhettem el. Ezek a darabok – főleg Bach szerzeményei – isteni sugallatra születtek. Ilyen csodás zeneművekhez nem nagyképűen kell hozzáállni, hanem biblikusan. Szent Péter apostol levelében olvashatjuk: „legyetek alázatosak, mert Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad.” Jézus pedig azt mondja tanítványainak: „tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű.” Ha a világegyetem ura alázatos, akkor nekem is alázatosnak kell lennem. Az alázat útján pedig a szeretethez jutunk el. Az önmagasztalás pedig nem egyéb, mint az a törekvés, hogy egy magasabb helyre furakodjunk be, mint ami megillet. Ez a törekvés a gőg és felfuvalkodottság eredménye. Veszedelmes folyamat, mert egészen sunyi módon lopódzik be a lélek világába. Ezt kell elkerülni.
Nem vagyunk gépek. Lélek nélkül nem lehet énekelni.
 
Mi a titka annak, hogy 80 éves elmúltál, és még mindig pontosan, jól énekelsz?
 
–Fiatalon tíz évig sportoltam, megtanultam vigyázni magamra, és tartani a kondíciómat. Versenyevezős voltam, bekerültem a válogatott keretbe. Az evezéshez és az énekléshez is szükséges az erő. Ami viszont még fontosabb, hogy az evezős sportnál és az éneklésnél elengedhetetlen a fegyelem. Rossz evezéssel hét ember munkáját tönkre lehet tenni. Az opera is csapatjáték, ha rosszul éneklek, az kihat a partnerekre is.
 
m.a./MTI
 
(2020.11.07.)