Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Muszlim fiatalok: a saría fontosabb, mint az európai törvények

„A 25 évnél fiatalabb franciaországi muszlimok 57 százaléka úgy véli, az iszlám mindent átfogó és örök érvényű törvénye, a saría fontosabb, mint a Francia Köztársaság törvénye. Ez az arány négy évvel ezelőtt, 2016-ban még csak 47 százalék volt.”

A négy évvel korábbi felméréshez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a saría vallási előírásai fontosabbak, mint a befogadó országuk törvényei.
 
Az Ifop francia közvélemény-kutató intézet felméréséből az derül ki, hogy a muszlim fiatalok jelentős része osztja azt a nézetet, amely szerint a saría vallási előírásainak elsőbbséget kell élvezniük a francia törvényekkel szemben – irja a Valeurs Actuelles hetilap.

 
A felmérést online bonyolították le, és a 15 éves és annál idősebb francia és muszlim lakosok véleményét egyaránt kikérték.
 
Az Ifop által közzétett adatokból látszik, hogy a 25 évnél fiatalabb franciaországi muszlimok 57 százaléka úgy véli, az iszlám mindent átfogó és örök érvényű törvénye, a saría fontosabb, mint a Francia Köztársaság törvénye. Ez az arány négy évvel ezelőtt, 2016-ban még csak 47 százalék volt. Az összes muszlim esetében ugyanez az arány egyébként 38 százalék a friss adatok szerint.
 
Még szembetűnőbbek az arányok, ha megnézzük a katolikus lakosság válaszát.
A katolikusok közül mindössze 15 százaléknyian helyeznék előtérbe a vallást a francia törvényekkel szemben. A felmérés szerint a muszlimok kétharmada nem ért egyet azzal, hogy a szólásszabadság jegyében a tanárok vallási alakok karikatúráit mutassák meg a diákjaiknak, míg a francia emberek 75 százalékának nincs ez ellen semmi kifogása.
 
Hasonlóan nagy különbségek vannak a muszlim és a katolikus, illetve a magát nem vallásosnak tartó lakosság véleménye között a vallási jelképek viselését és az arab nyelv iskolai tanítását illetően is: míg a muszlimok mindkettőt helyeslik, addig a katolikusok és azok, akik nem vallásosak, mindkét elképzelést hevesen ellenzik.
 
Az Ifop igazgatója, François Kraus a felmérés kapcsán arra figyelmeztet, hogy a saría követőinek véleménye mind a fundamentalista ideológiából erednek, amely természetesen kisebbségben van a muszlimok körében, de sok követője van a fiatalok között.
 
A közvélemény-kutatás eredménye azonban nemcsak azért aggasztó, mert rámutatott a muszlimok és a többi francia állampolgár közötti egyre nagyobb szakadékra, hanem azért is, mert az is kiderült, hogy a fiatalok az idősebb korosztálynál sokkal kevésbé tartják fontosnak a szekularizmust, vagyis a dolgok világi szemléletét, vallástól függetlenül.
 
A fiatal muszlim generáció tehát még nagyobb hangsúlyt fektet a vallásra és az iszlám törvényeire, mint az idősebbek.
 
Jó példa erre, hogy a 25 éven aluliaknak csak a 43 százaléka támogatja a francia Iszlamofóbiaellenes Egyesület (CCIF) feloszlatását Franciaországban, szemben a 35 éven felüliekkel, akiknek a 71 százaléka egyetért a döntéssel. Hasonlóképpen vélekednek arról, hogy viselhetnek-e fejkendőt azok a szülők, akik osztálykirándulásra kísérik el gyermekeiket. A felmérésből kiderül, hogy a 25 éven aluliak több mint a fele (53 százalék) támogatja ezt, míg a megkérdezett 35 év felettieknek csak alig 19 százaléka ért egyet ezzel. François Kraus szerint ez azért van, mert a vallást manapság a fiatalok az identitás részének tekintik, amit szerintük nem lehetne kritizálni, ahogy a másik ember bőrszínét vagy politikai véleményét se.
 
V4NA nyomán
(2020.11.10.)