Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info

Orbán Viktor: az Európai Uniót nem azért hoztuk létre, hogy legyen egy új Szovjetunió

Azért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönteni, melyikben bíznak meg a leginkább. A vakcina beadatása ugyanakkor nem lesz kötelező – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
 
Az ellátás minősége a fontos 


Nem tudtunk eddig elszakadni Ausztriától. Az a tendencia, ami érvényes Ausztriában, az érvényes Magyarországon is. Az egészségügyet felszerelték, ággyal, lélegeztetőgéppel, viszont az orvosok és ápolók száma véges. Az pedig nem mindegy, hogy egy-egy beteget, hogyan tudnak ellátni, mivel ellátni mindenkit el tudnak, csak a minőség lenne más, ha túlterhelté válna az egészségügy. Ezért is kell betartani a szabályokat, hogy elkerüljük ezt a helyzetet – emelte ki.
 
Orbán Viktor úgy látja, hogy 90 százalék arra az esély, hogy a rendszer működni fog, és egyetlen ember életéről sem kell lemondani, mivel az egészségügy nem fog összeomlani.
 
A műszaki egyetem diákjait is mozgósították. 400 diák segít a medikusok szállításában, akik a családokhoz vonulnak ki, hogy elvégezzék a tesztet. A diákok cserébe szállást és ételt kapnak.
 
Az orvosok, ápolók átvezénylése nagyon nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek – jelentette ki Orbán Viktor.
 
Hozzátette, hogy az iskolákat is áttekintették az operatív törzs mai ülésén, 208 iskolát zártak be a fertőzések miatt.
 
Az operatív törzs a vakcinák behozatalának felgyorsításáról is beszélgetést folytatott a pénteki ülésén. Egyelőre még vita van arról, milyen módon lehet majd hozzájutni a vakcinához. Továbbra is kérdéses, hogy azt csak a kórházban lehet beadni, kell-e hozzá háziorvosi engedély, vagy éppen a gyógyszertárakban is át lehet-e majd venni. Mindez azért van, mert nem szeretnék, hogy olyan vakcinát kapjanak a magyar emberek, amelytől még betegebbek lennének a mellékhatások miatt.
 
A vakcinákból elsőként az egészségügyi dolgozókat kell majd beoltani, mivel ők harcolnak a frontvonalban. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcinából nem szabad politikai ügyet csinálni. Éppen ezért döntött úgy Magyarország, hogy több helyről is beszerez oltóanyagot, hogy a magyarok tudják eldönteni, melyikben bíznak meg inkább. Azt is elmondta, a vakcina beadatása nem lesz kötelező.
 
Az biztos, hogy a járványok el szoktak múlni, még akkor is, ha nincs vakcina, a koronavírus-járvány valamilyen úton módon eltűnik majd. A nagy kérdés az, hogy amikor a járványok eltűnnek, végleg megszabadulunk tőlük, vagy gyengült formában továbbra is köztünk maradnak, mint például az influenza.
 
Orbán Viktor a kormány intézkedéseit két csoportra osztotta. A szállodákat úgy támogatják, hogy foglalásaik 80 százalékát kifizetik. A legfrissebb intézkedés, hogy a házhoz szállítás áfáját 5 százalékkal csökkentették. Ezek a rövidtávú segítések. Ilyenekre szinte naponta lehet majd számítani. A hosszú távú segítségnyújtásban arra koncentrálnak, hogy a munkahelyek ne szűnjenek meg, hiszen „ha munka van, akkor minden van”.
 
Elmondta, hogy az adókat is mindenképp csökkenteni kell, mert ha ez nem történik meg, akkor több munkahely is meg fog szűnni, és mindenképp be akarja taratani az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány tönkretett.
 
A gazdaságnak működnie kell 

A miniszterelnök több levelet is írt az Európai Bizottságnak arról, ha nem áll el az unió a terveitől, akkor Lengyelország és Magyarország kész megvétózni a költségvetést. Kiemelte, a magyar álláspont folyamatosan transzparens volt és stabil: a magyarok pénzét nem lehet elvenni.
 
A magyar gazdaságnak menni kell, ezért kellenek a beruházások, zöldítések.
 
Ha a jogszabályt elfogadják, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálnak, hiszen ott volt tapasztalat az, hogy felállítottak egy elvárást, és ahhoz egy bizottságot, ami ellenőrzi az elvárásokat. De nem ezért hozták létre az uniót.
 
Azt megérti, hogy ezt a belgák és hollandok nem értik, de az már érthetetlen számára, hogy a németek ezt miért nem ismerik fel. Az unióban az kell megvalósuljon, amit a tagállamok akarnak. Ez volt az unió eredeti célja, a közös összefogás, nem egymás támadása.
 
Az Európai Bizottság letette az asztalra az LMBTQ jogszabályt. Ezzel foglalkozó munkacsoportokra szükség van, csak fel kell mérni, hogy mely problémák most a legégetőbbek. Azt kell felismerni, hogy az életek védelme, a gazdaság talpra állítása most a legfontosabb az unió minden tagországában.
 
***
 
Sokat nem aludt Orbán Viktor miniszterelnök, mivel természetesen ő is a magyar labdarúgó-válogatott sikeréért szorított. „Egy harc volt, és vikingeket harcban legyőzni szerintem nagy dolog” – mondta az Izland felett aratott, Eb-kijutást érő 2-1-es győzelemről kormányfő.
 
Forrás: hirado.hu
(2020.11.13.)