Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Megtalálták a Szent II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklye tolvaját, de a vér nincs meg

Az ereklyetolvajt megvádolták nagyobb értékre elkövetett lopással, de nem tartóztatták le – ami sokat elárul a baloldali olasz kormányzatról, ügyészségről. A hatóságok felvételezik, hogy az ereklyét orgazdának adták el.

Egy büntetett előéletű 59 éves toszkánai férfi személyében azonosították a tolvajt, aki szeptember 23-án ellopta a Szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót az umbriai Spoleto székesegyházából, de a katolikus hívek számára nagy jelentőségű relikvia nem került elő.
 
Az olasz rendőrök átkutatták a férfi Firenzétől 30 kilométerre lévő otthonát, de az ellopott ereklyetartót nem találták meg. A hatóságok feltételezik, hogy egy orgazdának vagy egy magángyűjtőnek adta el. Az ereklyetolvajt megvádolták nagyobb értékre elkövetett lopással, de nem tartóztatták le.
 
A tolvajt a templomi és az utcai térfigyelőkamerák felvételei segítségével azonosították. Ezekből kiderült, hogy a férfi, aki már ismert volt a rendőrség előtt templomi lopásokról, fényes nappal, a délután kellős közepén lopta el a relikviát. Egy hátizsák volt nála, és egy nagy kalappal próbálta eltakarni magát. Az ereklyetartó megkaparintása után a vasútállomásra ment és hazautazott.
 
A lopás után az egyházmegye érseke hasztalanul kérte egy felhívásban a vallási relikvia visszaadását.
 
A kereszt alakú aranyozott ereklyetartóban Szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.
 
Egy másik, a néhai egyházfőhöz köthető relikviát is elloptak 2014-ben egy közép-olaszországi templomból, a San Pietro della Ienca hegyi kápolnából, II. János Pál egykori imádkozóhelyéről. A véres ruhadarabot a pápa a Szent Péter téri 1981-es merénylet idején viselte. Az ereklyét akkor egy hét után visszaadták, a lopást három fiatal férfi vállalta magára.
 
ma7.sk nyomán
(2020.11.14.)