Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Nesze neked! - Az Európai Tanács elnöke európai imámképző intézet létrehozását sürgeti

Mecsetépítést, imámképzőket finanszírozhatnak a liberális államok, de ha már egy keresztény templom építését támogatja a kormány, rögtön hőbörögnek a balliberálisok.

Újabb álszent, politikailag korrekt, liberális alapvetésről derült ki, hogy működésképtelen. Most éppen az állam és az egyház szétválasztásának elve bukott meg.
 
Charles Michel az Európai Tanács (ET) elnöke Angela Merkel német kancellárral, Sebastian Kurz osztrák kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel folytatott videókonferenciája után bejelentette, hogy európai imámképző intézet felállítására van szükség, hogy a tagállamok maguk képezzék imámjaikat uniós felügyelet mellett, így elkerülendő a további radikalizálódást.

 
Michel terve eggyel továbbgondolja a német CSU-tag Andreas Scheuer 2016-os javaslatát, ami arról szólt, hogy az imámokat a német állam képezze és egy külön adónem bevezetésével tartsa fenn, hogy így elkerüljék a mecsetek külföldi, radikális országokhoz köthető finanszírozását.
 
Charles Michel ET-elnök hangsúlyozta, hogy a terrorfenyegetettség komoly és veszélyt jelent az európai projektre nézve, ezért nem terveznek gyengének mutatkozni. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán azt is bejelentette, hogy új bűncselekményt vesznek nyilvántartásba, a „politikai iszlám” kategóriáját, ami az olyan személyeket kriminalizálja majd, akik melegágyat teremtenek a radikális iszlámnak és a terrorizmust támogató gondolatoknak a muszlim közösségekben.
 
Hozzátette, folytatják a radikális mecsetek bezáratását és regisztráltatni fogják az imámokat az átláthatóság jegyében, hogy így is meggátolják a terrorszervezetek pénzének befolyását az országba. „Az Európai Uniónak az iszlám terrorizmus elleni harc éllovasává kell válnia, különös tekintettel a mögötte meghúzódó politikai ideológiára”, fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában.
 
Franciaországban hasonlóképpen hónapok óta terítéken van az iszlamista radikalizálódás elleni küzdelem.
 
Emmanuel Macron még a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, február 18-án ismertette a francia kormány radikalizálódás elleni tervét, melynek részeként az elképzelések alapján a kormánynak nagyobb hatásköre lesz az iskolai oktatásban (beleértve az arab nyelv tanítását Franciaországban), az imámok képzésében és a mecsetek finanszírozásában egyaránt, melyet átláthatóvá kíván tenni a francia állam.
 
A tervek szerint megtiltanák a külföldi imámoknak, hogy francia földön prédikáljanak. Az államfő szerint ennek az intézkedésnek az a célja, hogy csökkentsék a külföldi befolyást és megbizonyosodjanak arról, hogy mindenki tiszteletben tartja a Francia Köztársaság törvényeit.
 
A bejelentést követően azonban nem történt semmi, nem történt előrelépés az imámok franciaországi képzésével kapcsolatban sem. Ennek a legfőbb oka az volt a Le Parisien napilapban megjelent cikk szerint, hogy Franciaországban nem létezik állami imámképzés, vagyis egyetlen egyetem vagy államilag elismert oktatási intézmény sem kínál képzést imámoknak, csupán két intézetben folyik imámképzés Franciaországban.
 
Az egyik a Franciaország Muszlimjai szervezet nevéhez fűződik. Ezt korábban Franciaország Iszlám Szervezetek Uniója (UOIF) néven ismerték, és állítólag közeli kapcsolatban vannak a Muzulmán Testvériség nevű szervezettel. A másik pedig a párizsi nagy mecset Al-Ghazali Intézete (GMP), ahol a képzés mind vallási tanításokon, mind világi tantárgyakon alapul, így humán tárgyak, jogi ismeretek és Franciaország történelme is szerepel a tantervben. Egyik intézet sem nyújt azonban egyetemi szintű, felsőfokú képzést.
 
A francia államfő érdemben legközelebb csak október 2-án foglalkozott a témával, amikor bejelentette, hogy felveszi a harcot az iszlamista szeparatizmus ellen.
 
Az intézkedések öt fő tengely, a közszolgálat, az egyesületek, az iskolák, az iszlám függetlensége Franciaországban és a Francia Köztársaság iránti szeretet mentén kerülnek bevezetésre.
 
V4NA nyomán
Kép: illusztráció
(2020.11.14.)