Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lezsák Sándor: a hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye

„Az első hungarikumkonferenciát 1992-ben, a lakiteleki Népfőiskolán szerveztük. A jövő esztendő elején nyitjuk meg a Hungarikumok Házát, amely otthont ad a Magyarok égen és földön című interaktív kiállításnak.”

Lezsák Sándor már a kilencvenes évek elejétől azon dolgozott, hogy a sajátos hazai értékek hangsúlyosan jelenjenek meg a köztudatban. Az Országgyűlés alelnökét, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnökét a hungarikumokról kérdezték.
 

– Hogyan kezdődött a hungarikumok története?
 
– Az első hungarikumkonferenciát 1992-ben, a lakiteleki Népfőiskolán szerveztük, ahol Rubovszky András a világhírű gyógyvizeinkről beszélt. Akkor tűnődtünk el azon, hogyan lehetne a jogszabályok erejével törvényben biztosítani és bővíteni a magyar értékek hazai és nemzetközi érvényesülését. Így kezdődött a lassan három évtizedes folyamat. Ösztönző hatással volt rám a Magyar Örökség díj sikeres példázata is. Végezetül Medgyasszay László és Simicskó István terjesztette elő 2008-ban az országgyűlési határozati javaslatunkat, és ebből született 2012-ben a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényünk.
 
– Hogyan született meg a nemzeti értékpiramis?
 
– A piramisábrát Balogh Lászlóval és Birinyi Józseffel dolgoztuk ki, lényege, hogy bárki javasolhat értéket. Több lépcsőben lehet eljutni a piramis csúcsára, a hungarikumok gyűjteményébe. Minderről a weboldalunk részletesen tájékoztat.
 
– Számomra meglepő, hogy például a Kodály-módszer hungarikum, de a Bartók-életmű nem az. Miért?
 
– Ez folyamatos vita a Hungarikum Bizottság ülésein is. Kodály Zoltán világszerte elismert módszere a magyarság csúcsteljesítménye. Életműve, ahogy Bartók Béláé is, a nemzeti értéktárunk része. Formálódik az a javaslatunk, hogy a világszínvonalú életműveket a Magyar Örökség díj ajánlásával méltó helyre, a Magyar Értéktárba, a kiemelkedő nemzeti értékek közé emeljük. Egyébként tévútra vezethet ez a vita. Minőség, érték, életmű megítélése nem lehet polémia tárgya, a nemzetközi elismertségen túl a végső döntést az idő hozza meg. Legutóbbi ülésünkön a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot egyhangú szavazással minősítettük hungarikummá. Világhírű magyar csúcsteljesítmény: több mint százhetven országban százhuszonötmillióan nézték meg ezt a sorozatot, a YouTube-on pedig meghaladja a százötvenmilliót a nézettsége.
 
– A kétezres évek elején viszont komoly nemzetközi viták folytak a pálinka és a tokaji bor kapcsán.
 
– Nemzeti értékeinket, érdekeinket védelmezni kell, ez természetes kötelességünk a politika, a közélet minden területén. De ide kívánkozik az a meggyőződésünk is, hogy az érték, a minőség bennünket, az országképet, a nemzetünket is védelmezi azzal, hogy példát ad, minőségi munkára ösztönöz.
 
– Mennyire lehet pontosan meghatározni, hogy mi lehet hungarikum?
 
– A hungarikum a magyar nemzet csúcsteljesítménye. Olyan rendkívüli, világszerte ismert és elismert, kiemelésre méltó értéket határoz meg, amely lehet egyéni vagy közösségi teljesítmény, található a föld felett vagy a föld alatt itt, a Kárpát-medencében.
 
– Milyen hozadéka van a kitüntető cím elnyerésének?
 
– Egyrészt a hungarikum védjegy használatával jár, másrészt arra törekszünk, hogy a hungarikumok kiemelt költségvetési támogatást kapjanak a minőség megtartása érdekében. Pályázati forrásunk ebben az esztendőben ígéretesen bővült.
 
– Idén is meghirdették a Kárpát-medence magyar felső tagozatosai számára a hungarikumvetélkedőt. A verseny hogyan segíti a gyerekeket abban, hogy jobban megismerjék saját országukat, a magyar teljesítményeket és a tájat, ahol élnek?
 
– Például mobiltelefonnal készítenek három–ötperces filmeket helyi értékekről. Az iskolák, pedagógusok részéről rendkívüli az érdeklődés. Olyan pályázatot is tervezünk, amelynek segítségével a pedagógusok hungarikumműhelyét hozzuk létre.
 
– A lakiteleki Népfőiskolán folyamatosan épül-szépül a magyar értékek kikötője, a Hungarikum Liget. A Nemzeti Művelődési Intézet csodálatos új épületének októberi átadása után mi a következő lépés?
 
–A jövő esztendő elején nyitjuk meg a Hungarikumok Házát, amely otthont ad a Magyarok égen és földön című interaktív kiállításnak.
 
Varga Klára
(Forrás: lezsaksandor.hu, MH)
 
Fotó: Lezsák Sándor hivatalos Facebook oldala
 
(2020.11.17.)