Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Beperelték a székelyföldi románok a magyar egyesületet az úzvölgyi istentisztelet miatt

Kovászna Megye Tanácsának elnöke: arról kérdeztek, ismerek-e valakit a dossziéban levő fotókról. Elmondtam, hogy ott voltam egy ökumenikus istentiszteleten, de nem ismerek fel senkit a mellékelt fotókon levő huszárok közül.

Tanúként hallgatták ki kedden délelőtt a Bákó megyei rendőrségen Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét az úzvölgyi istentisztelet miatt.
 
A politikus a közösségi oldalon számolt be az esetről: Jól sejtettem! Úzvölgy volt a téma: nem tudják sem megemészteni, sem leszállni róla. Korrekt, rendes volt a nyomozó, de így is jogi vitába keveredtünk egy kicsit, hiszen elmondtam, hogy szerintem nem illetékesek, mert Úzvölgy (Valea Uzului) település Csíkszentmárton községhez tartozik (ezt írja az 1968. évi 2-es számú törvény), értelemszerűen minden, ami ott a temetőnél történt nem a Moinesti város bíróságához és ügyészségéhez tartozik, még csak nem is a Bákó megyeihez., hanem Csíkszeredához.

 
Mint írja, a magyarellenes Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma jelentette fel a huszár hagyományőrző egyesületeket, akik ott voltak tavaly május 12-én az Úzvölgyében tartott ökumenikus istentiszteleten.
 
A bűnügyi dossziét a Moinesti-i ügyészség indította. Mivel az eseményen Tamás Sándor is részt vett, tanúként beidézték, és arról kérdezték, ismer-e valakit a dossziéban levő
fotókról.
„Elmondtam, hogy ott voltam egy ökumenikus istentiszteleten, de nem ismerek fel senkit a mellékelt fotókon levő huszárok közül. Aztán ezt le is írtam, mert abban az országban, ahol voltam, a szónak nincs becsülete, s egyébként is: a szó elszáll, az írás hadd maradjon meg. Leírtam, s eljöttem – írja bejegyzésében Tamás Sándor.
 
„Az úzvölgyi témát nem tudják sem megemészteni, sem leszállni róla” –fűzte hozzá a beszámolójához Tamás Sándor.
 
Forrás: szekelyhon.ro
Fotó: illusztráció
(2020.11.18.)