Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Morawiecki: az európai oligarchia által irányított EU-nak nincs jövője

"Lengyelország elutasítja, hogy propagandista furkósbotként használják az Európai Unióban a jogállamiságot."

 
"Ha így folytatjuk összeomolhat az EU a későbbiekben" fogalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Figyelmeztetett, ma csak Lengyelország és Magyarország ellen indult támadás, de később az EU oligarchái bárkit kedvükre büntethetnek majd.
 
Lengyelország elutasítja, hogy propagandista furkósbotként használják az Európai Unióban (EU) a jogállamiságot - hangsúlyozta szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelezve: Varsó szükség esetén véglegesen is megvétózza az uniós költségvetést.
 
Morawiecki az uniós állam- és kormányfők csütörtöki videoértekezletét megelőzően beszélt a szejmben. Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagot a források tervezett jogállamisághoz kötése miatt.
 
A tervezett mechanizmus ma Lengyelország, Magyarország, "talán Szlovénia, illetve valamelyik más közép-európai ország ellen irányul", de néhány év múlva más államok ellen is használhatják - húzta alá Morawiecki.
 
Az "európai oligarchia" által irányított EU, amely ma "a gyengébbeket bünteti és sarokba szorítja", az nem az az unió, amelybe Lengyelország annak idején belépett, és amelynek jövője lenne - jelentette ki a lengyel kormányfő, aláhúzva: az EU-nak a jog betartásán, a jogi biztonságon kell alapulnia.
 
Morawiecki szorgalmazta: az EU ne legyen a kettős mércék uniója, az egyenlők és egyenlőbbek közössége. Varsó hangosan nemet mond az olyan mechanizmusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy Lengyelországot és más államokat egyenlőtlen bánásmódban részesítsenek - jelentette ki.
 
Úgy látta: az EU fordulóponthoz érkezett, és széteséséhez vezethet, ha az unióban a jogállamiságot illetően önkényes előírásokat tartalmazó határozatok alapján döntenek. A kormányfő jelezte: amennyiben az uniós partnerek nem értik meg, hogy Varsó nem egyezik bele a tagállamok egyenlőtlen kezelésébe, Lengyelország véglegesen is megvétózza a költségvetési csomagot.
 
V4NA/MTI nyomán
(2020.11.19.)