Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Tízezer négyzetméteren építenének mecsetet, a lakosság megkérdezése nélkül - Svédország

„A hatalmas terület eladását és az építkezés engedélyezését egyedül a migrációellenes Svéd Demokraták ellenezték, akiket emiatt egyből megbélyegeztek.”

Hatalmas területet adott el Helsingborgban a városi tanács a muszlim közösségnek, hogy mecsetet építhessen. Az egyik párt ellenzi a lépést, szerintük a lakosságot is meg kellene kérdezni az ügyben. Erre ugyanakkor a többi párt politikusa nem hajlandó, az ellenzőket pedig iszlamofóbiával is megvádolták.
 
A tízezer négyzetméteres terület eladását és az építkezés engedélyezését egyedül a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) ellenezték, akiket emiatt egyből megbélyegeztek. A szintén jobboldali párt, a Mérsékelt Párt szerint iszlamofób hozzáállást tanúsítanak a demokraták, ráadásul a nemi egyenlőségre alapozzák érveiket. Korábban ugyanis az SD azzal is érvelt a mecset megépítése ellen, hogy a nőket elnyomják az iszlámban. Például csak külön szobában imádkozhatnak a férfiak és a nők, a párt szerint pedig ez nem fér össze a város értékeivel. Ráadásul a hitközség testületében csak férfiak vannak. Walid Hams, a muszlim közösség vezetője erre azt mondta, hogy szerinte olyan problémákról beszélnek mások, amelyek nem is jellemzőek rájuk.
 
További érdekesség, hogy Michael Rosenberg, az SD politikusa korábban azt javasolta Helsingborg politikusainak, hogy a város lakói szavazzanak a mecset építéséről. Ezt azonban a többi párt ellenezte. Az iszlám vallás egyre inkább a svéd mindennapok része, ezt jól mutatja egy másik település, Skurup helyzete. Ott tavaly decemberben döntöttek a fejkendő betiltása mellett az általános iskolákban és óvodákban az SD javaslatára. A párt ezzel a lányok elnyomásával szemben akart fellépni.
 
A szabályokat azonban most felülírják. A diszkriminációért felelős ombudsman szerint ugyanis a diszkriminációról szóló törvényt és a vallásszabadságot is sérti a fejkendő tilalma. Csak olyan esetekben tartja elfogadhatónak a ruhadarab tiltását, ahol az befolyásolja az iskolai feladat ellátását.
 
Az ügy kapcsán az is felmerült érvként, hogy mindenkinek joga van a vallásának megfelelő ruhadarabokat vagy szimbólumot viselni. Augusztusban, szintén Svédországban ugyanakkor egy iskolai fotózáson egy fiúnak le kellett vennie a keresztet a nyakából, mert a fotós sértőnek tartotta. A muszlim diáklányokra nem vonatkozott ugyanilyen tiltás, rajtuk maradhatott a fejkendő a fotózás alatt.
 
V4NA nyomán
Fotó: Jonas Andersson képviselő közösségi oldala

 
(2020.11.20.)