Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Felavatták a nemzeti összetartozás emléktábláját Füleken

„Felvidéken is szükség van olyan emléktáblákra, amelyek nem csak arra emlékeztetnek, hogy voltunk, nem csak jelzik azt, hogy vagyunk, hanem bátran kijelentik, hogy leszünk!”

 
Füleken felavatták a nemzeti összetartozást jelképező emléktáblát, mely közadakozásból, a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készült.
 
A táblaavatást rövid kultúrműsor előzte meg. Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke Ady Endre Góg és Magóg fia vagyok én című versét szavalta. Majd Benko Pál, a helyi református gyülekezet gondnoka osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.
 

Beszédében hangsúlyozta, szükség van olyan emléktáblákra, amelyek nem csak arra emlékeztetnek, hogy voltunk, nem csak jelzik azt, hogy vagyunk, hanem bátran kijelentik, hogy leszünk!
 
„A füleki magyarság számára is fontos az összefogás, az összetartozás érzése. E nélkül nem jöhetett volna létre a magyar ház, nem valósulhatnának meg a nívós csemadokos rendezvények, és nem tudnánk emlékjeleket állítani”- mondta.
 
Mihalovics Erika előadásában felcsendült a Palóc himnusz, majd Benko Pál és a tábla alkotója, Nagyferenc Katalin fafaragó leleplezték a nemzeti összetartozást jelképező alkotást, amit Sipos György plébános szentelt fel.
 
A 2020-as esztendőt a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya és a Csemadok Füleki Alapszervezete a nemzeti összetartozás évének szentelte. Ennek apropóján idén több emlékjelet újítottak és avattak. Záróakkordként került sor a táblaavatásra, mely hirdeti, hogy az itteni magyarság minden nehézség ellenére is tovább él.
 
Minden magyarérzelmű embernek, és itt Füleken nekünk csemadokosoknak is nagyon fontos, hogy kifejezzük valamilyen módon az anyanyelvünkhöz, a magyarsághoz való tartozást. Tesszük ezt azzal, hogy magyarul imádkozunk, hogy magyar iskolába járatjuk a gyerekeinket, hogy immár 20 esztendeje létrehoztuk a magyar közösségi házat, és azzal is, hogy emlékjeleket állítunk. Ezek jelzik azt, amit a tábla is üzen, hogy voltunk, vagyunk, leszünk. Hiszen a Csemadok immár 70 éve volt, tevékenykedik, minden járvány ellenére, minden szembenállás ellenére is, és van. És bízunk abban, hogy a vezetőségünk között lévő fiatalok tovább viszik ugyanezt a gondolatot. És leszünk! Leszünk együtt itt Felvidéken, és együtt a Kárpát-medencében” - nyilatkozta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezet elnöke.
 
Az esemény zárásakor felcsendült nemzeti imánk, a magyar himnusz.
 
Forrás: ma7.sk
(2020.12.19.)