Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Esterházy János emlékévet hirdetnek a Felvidéken

„Isten szolgája, Esterházy János szolgálata, mártíromsága, lelki iránytűként szolgál a felvidéki és az egyetemes magyarság, illetve minden más nemzet fiai számára is.”

 
Esterházy János emlékévet hirdetnek a Felvidéken a mártír gróf születésének 120. évfordulója alkalmából. Az emlékévhez egyházi és világi közösségek, intézmények, civil szervezetek és egyéb társulások csatlakozását is várják. Az Esterházy János Zarándokközpont a járványhelyzet ellenére továbbra is ellátja lelki küldetését.
 
Nehéz évet zárt az Alsóbodokon található Esterházy János Zarándokközpont. Bár küldetését továbbra is ellátja, a koronavírus-járvány nyomot hagyott a központ látogatottságán is, hiszen a tervezett lelki szolgálatot teljesítő rendezvények nagy többsége nem valósulhatott meg. Ennek ellenére a központ igazgatósága és szervező gárdája nem tétlenkedett, a 2021-es évre a Pázmaneum Társulással és a felvidéki Mária Rádióval közösen Isten szolgája Esterházy János születésének 120. évfordulója előtt tisztelegve Esterházy Emlékévet hirdet. Az Esterházy Emlékév célja, hogy a 2019-ben, Krakkóban megkezdődött és jelenleg is folyamatban lévő boldoggá avatási eljárást imákkal, újabb eseményekkel lelkiekben is támogassák és erősítsék.
 
Az Esterházy Emlékévhez saját, Isten szolgája Esterházy János életét és mártíriumát felidéző események megrendezésével, vagy a meghirdetők által szervezett és ajánlott programok átvételével lehet csatlakozni. A tervezett programok (konferenciák, előadások, pályázatok, irodalmi estek, kiállítások, filmbemutatók) megtartására az év folyamán alakuló járványügyi helyzet függvényében nyilvánosan vagy az online térben kerül sor.
 
„Isten szolgája Esterházy János szolgálata, mártíromsága lelki iránytűként szolgál a felvidéki és az egyetemes magyarság, illetve minden más nemzet fiai számára is. Az általa képviselt hit-, erkölcs-, hazaszeretet- és megbékélés-eszmény olyan értékek, amelyekre korunk értékválságba sodródó világának egyre nagyobb szüksége van. Ezért is szükséges, hogy Esterházy János életpéldájára és munkásságára irányítsuk közösségünk és a velünk élő népek figyelmét” – mondta Molnár Imre, az Esterházy János Zarándokközpont igazgatóságának tagja, a mártírgróf életének kutatója.
 
Úgy nyilatkozott, szeretnék, ha az emlékév programjaiba bekapcsolódó társadalmi szervezetek és intézmények Esterházy János mának szóló üzenetét eljuttatnák minden korcsoporthoz és társadalmi réteghez. Különösen fontos, hogy a szenvedéseit Istennek felajánló, a saját és minden más nemzet jogaiért kiálló Isten szolgája Esterházy János tanúságtétele ösztönző erővel hasson a közéletet formáló civil személyiségekre, illetve a közhatalmat gyakorló egyénekre is. A lengyel-magyar származású, egykori mártíréletű politikus példája a keresztény Európa védelmében éppúgy, mint a visegrádi négyek népei megbékélésében is nagy szerepet tölthet be.
 
Csámpai Ottó, az Esterházy zarándokközpont igazgatója elmondta portálunknak, nehéz évet zárhatnak, hiszen a tervezett eseményekre rányomta bélyegét a koronavírus, a csoportos látogatások, zarándoklatok sem valósulhattak meg nagy lélekszámban. Pedig a 2020-as év nagy reményekkel indult, a már hagyománnyá váló első szerdai szentmise rögtön egy ökumenikus alkalom lett. Az utolsó nyilvános, élő első szerdai szentmisét március 4-én tartották, azóta ezek az alkalmak kizárólag az online térbe szorultak.  Márciustól a zarándokközpont nem fogadott tömeges csoportokat, természetesen az emlékpark és a kápolnához vezető keresztút nyitva állt a látogatók számára egy-egy lelkileg feltöltő séta erejéig.
 
Csámpai Ottó hozzátette, a pandémia ellenére minden kitűzött célt sikerült megvalósítaniuk, szeptemberben még az újratemetés emlékünnepségét is meg tudták tartani, igaz szűkebb körben, mint ahogy az előző években. A trianoni centenárium alkalmából pedig a zarándokközpont pápa által megáldott harangja is megszólalhatott a Kárpát-medencei magyarság összetartozását szimbolizálva.
 
Az Esterházy Zarándokközpontban sikerült létrehozniuk a Bibliotheca Esterhazy könyvtárat is, itt archiválják a fotókat, videófelvételeket, újságcikkeket, könyveket, mindazt az írott és dokumentált értéket, ami Esterházy Jánosról vagy a felvidéki magyarságról szól. A központba a 2020-as évben ellátogatott a nagyfödémesi Múcska Endre, aki Esterházy János utolsó élő rabtársa volt, és tiszteletét tette Kövér László, az Országgyűlés házelnöke is. Tudományos téren sikerült két könyvet is kiadni Esterházy Jánosról és a zarándokközpontról.
 
Ma7.sk
(2021.01.06.)