Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A vállalatok lehetnek az iszlamista terrorizmus új célpontjai?

Mivel a munka világában nem állnak rendelkezésre olyan eszközök, amelyekkel ki lehetne szűrni a radikalizálódott munkavállalókat, sebezhetőek a vállalatok, így elképzelhető, hogy ezen a fronton fognak támadni főleg a franciáknál az iszlamista terroristák.

A franciák joggal tarthatnak attól, hogy az iszlamista terrorizmus beszivárog a munkahelyükre, mivel ezen a területen nincsenek olyan eszközök és módszerek, amelyek segítségével megelőzhető lenne a radikalizálódás kockázata, hiszen a munkaadók és a rendőrség között nincs erre irányuló együttműködés, nincs semmiféle terrorizmusellenes biztonsági intézkedés, erre figyelmeztet a Valeurs actuelles konzervatív francia hetilapban megjelent cikkében Michel Olivier esszéíró, válságkezelési szakértő.
 
A szakember felhívja rá a figyelmet, hogy nem a tavaly októberben a nyílt utcán lefejezett francia tanár, Samuel Paty volt az első, akivel az iszlamistákra jellemző, különösen kegyetlen módszerrel végzett egy fanatikus gyilkos. 2015 nyarán egy fuvarozó vállalat vezetőjét, Hervé Cornara-t lefejezte az egyik alkalmazottja, majd a levágott fejet kitűzte egy kerítésre.
 
A gyilkos elmondása szerint nézeteltérése volt a főnökével, de egyéb részleteket nem volt hajlandó közölni a brutális gyilkosságról és mivel időközben meghalt, már soha nem derül ki, hogy mi is történt pontosan. Annyi bizonyos, hogy Cornara volt az első olyan áldozat Franciaországban, akit az Iszlám Állam módszerével végeztek ki, az iszlám terrorizmus tehát már ekkor megjelent a munka világában.
 
Öt év múlva ismét kegyetlen gyilkosság történt, amikor 2020 október 16-án egy 18 éves csecsen fiatalember a nyílt utcán lefejezte Samuel Paty-t, egy történelem szakos tanárt, akinek annyi volt a bűne, hogy egy, a szólásszabadságról tartott tanórán bemutatta a diákjainak a Charlie Hebdo szatirikus hetilap által közzétett gúnyrajzokat Mohamed prófétáról. Az eset rendkívül nagy visszhangot kapott, főleg azt követően, hogy kiderült, több tanuló és a szüleik is érintettek, ezáltal tehát felelősek a történtekért.
 
Michel Olivier elmondása alapján már 2018-ban foglalkozott azzal a témával, hogy milyen mértékben van jelen a radikalizálódás a francia munkahelyeken, rávilágítva a dzsihadizmus és a közösségi szemlélet összefonódására. Elmondása alapján megfigyelhető a vállalatoknál az erőszakmentes radikalizálódás, amely egyértelműen kiderül bizonyos munkavállalók megváltozott viselkedéséből, ilyen jel lehet például az, hogy ha egy férfi nem hajlandó kezet fogni egy nővel.
 
Michel Olivier hónapokat töltött azzal, hogy különböző vállalatokat figyelt meg a radikalizálódás szempontjából és azt vette észre, hogy a vállalati vezetők mindenhol szemet hunytak a különféle közösségi igények felett, tették mindezt a megkülönböztetés elleni küzdelem nevében. Az esszéista úgy véli, hogy a munka világa a társadalom egészének képe, ugyanakkor semmiféle jogi eszköz nem áll rendelkezésre annak, érdekében, hogy a vállalatok kiküszöböljék a közpolitika hiányosságait. Ezért fennáll annak a veszélye, hogy a radikális iszlám hívei a cégeket veszik célba, hiszen jelenleg semmiféle eszköz nincs annak megállapítására, hogy egy munkavállalónál fennáll-e a radikalizálódás kockázata.
 
Michel Olivier szerint a francia iskolák után előbb-utóbb a munkahelyekre is beszivárog majd az iszlamista terrorizmus és nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e egy újabb támadás, hanem az, hogy hol fog lesújtani egy iszlamista és ki lesz a célpont. Az esszéista véleménye szerint nagy az esély arra, hogy a munka világa lesz a radikális iszlám következő harctere.
 
V4NA-hír
(2021.01.12.)