Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Újabb tűz Délvidéken a marokkói migránsok miatt

„Majdány és Rábé, merjük kimondani, már egy háborús övezet.”

Vasárnap a kora délutáni órákban kigyulladt egy családi ház Majdányon, ahol a helyi lakosok szerint illegális bevándorlók tartózkodtak.
 
A helyiek szerint a szerb hatóságok hiába szállítják el a migránsokat, azok folyamatosan visszatérnek a településre és környékére. A hó és a hideg idő elől az üresen álló házak padlásain húzódnak meg a hívatlan vendégek.
 

A rendőrséget és a tűzoltókat a szemben lakó szomszéd, Domonkos Szilvia értesítette. Elmondása szerint ebéd után lepihent, majd durrogásra lett figyelmes. Ekkor látta, hogy füstöl a tető, és azonnal a telefonjáért kapott. A törökkanizsai tűzoltók 20 perc alatt a helyszínre értek, és megfékezték a lángok átterjedését a szomszédos házakra.
 
Domonkos Szilvia: „Ez a Majdány-Rábé, lehet nevén nevezni a dolgokat, egy háborús övezet most már, és ez azért történt. A legtöbb információt a migránsoktól lehet összeszedni, nem itt az utca emberétől, a migránst megkérdezi, az elmondja. Mára már azt is tudom, hogy marokkóiak voltak bent, s több mint valószínű, hogy az előző éjszaka tüzet gyújtottak a padláson, mert most a rendőrség elől az üres házak padlására bújnak el.”
 
Majdány központjában, a Tito Marsall utca 6. alatti családi házhoz riasztották vasárnap délben a szomszédok a tűzoltókat. Ekkorra már a ház tetőszerkezete lángokban állt. Szombat éjszaka tüzet raktak a ház padlásán a migránsok, akik vasárnap hajnalban a magyar határ irányába távoztak, és a hátrahagyott parázs okozhatta a tüzet a családi házban, a tűzoltók feltételezése szerint.
 
Szabó Piroska, a leégett ház tulajdonosa jelenleg Szabadkán él. A tetőszerkezet beomlott, az épület lakhatatlanná vált. Jól látszik, hogy migránsok tartózkodtak benn. Az épen maradt falon arab nyelvű felirat, a padlón és a bejárat előtt emberi ürülék.
 
Szabó Piroska: „Harminc év biztos, hogy benne van, a férjemmel együtt építettük a házat, csináltuk, javítottuk, itt éltünk. Itt neveltünk föl három gyereket, úgyhogy ez borzasztó, szörnyű. Szörnyű valami, nem lehet elmondani.”
 
Az idős asszony hozzátetette, soha többé nem merne Majdányra visszaköltözni. A helyiek pedig attól tartanak, hogy bármikor előfordulhat egy hasonló tűzeset, ami egy erősebb szélben akár másik, üresen álló házra is átterjedhet. Több épület kapuján arab nyelvű kiírás van: Itt emberek laknak, ne gyere be, mert hívjuk a rendőrséget!
 
A szerb-magyar-román hármashatár mentén fekvő észak-bánáti Rábén már csak 80-an, a szomszédos Majdányon pedig alig 120-an élnek. Becslések szerint a két település elhagyott házaiban több száz migráns húzódik meg, akik az éj leple alatt próbálnak átjutni az Európai Unió területére.
 
Forrás: pannonrtv.hu
(2021.01.12.)