Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A közösségi oldalak után a multinacionális vállalatok is kivégeznék Trumpot!

Kadhafival, Szaddámmal és Idi Aminnal lehetett üzletelni, Trumppal nem lehet...A JPMorgan Chase, a Marriott és a Deutsche Bank után lassan a sarki közértes is inkább megszakít minden kapcsolatot a leköszönő elnökkel, csak nehogy összefüggésbe hozzák őket – a liberálisok szerint – a demokrácia rettegett ellenségével.

A Capitoliumnál történtek után nem csak a szokásos médiahadjáratot kapta nyakába Donald Trump, az Egyesült Államok néhány napig még regnáló elnöke. Előbb a közösségi oldalak törölték profiljait, majd a Big Tech után a multinacionális nagyvállalatok is aprítani kezdték az elnököt. Úgy tűnik, nem csak politikai örökségét, tulajdonképpen az egész életét kívánják tönkretenni.
A járulékos veszteségek nem is számítanak.

 
Új horizontok felé?
 
A JPMorgan Chase, a Marriott és a Deutsche Bank után lassan a sarki közértes is inkább megszakít minden kapcsolatot a leköszönő elnökkel, csak nehogy összefüggésbe hozzák őket a demokrácia rettegett ellenségével. Ez az egyébként példátlan bosszúhadjárat azonban nem csak magát az elnököt érinti, néhány vállalatnál már arról beszélnek, nem csak Trumppal kell megszakítani minden üzleti kapcsolatot, hanem azon kongresszusi képviselőkkel, illetve szenátorokkal is, akik támogatták az elnök aggályait a január hatodikai, elektori szavazatokat hitelesítő szavazáson.
 
A Twitter és a Facebook után egy nálunk alig-alig ismert, pénzügyekkel és szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalat, a Stripe is jelezte, ezentúl nem hajlandóak foglalkozni a Trump-kampány weboldalára érkező adományokkal. Magyarul eldöntötték, ők ezentúl nem dolgozzák fel, nem továbbítják a Trump politikai törekvéseit támogató adományokat.
 
Ehhez képest egészen súlytalan az amerikai golfsztövetség kicsinyes döntése, ami nagy sajtócsinnadrattával jelentette be, a 2022-es bajnokságnak új helyszínt keresnek. Nem kérnek a leköszönő elnök tulajdonában álló golfklub vendégszeretetéből.
 
Szintén csak bosszúként tudjuk értékelni a Shopify internetes áruház lépését, amely úgy döntött, innentől nem árul Trumpos ajándéktárgyakat. Nincs több MAGA-sapi, Trump-póló és matrica sem. Az illetékesek arra hivatkoztak, a vállalat irányelvei nem teszik lehetővé, hogy olyan "szervezetet, platformot vagy embereket támogassanak", akik erőszakkal fenyegetnek vagy arra buzdítanak. Aha, persze...
 
Persze Trump kapott ennél fájdalmasabb csapásokat is!
 
A New York Times írta meg, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Deutsche Bank, amely jelenleg Trump vállalatainak egyik legnagyobb hitelezője (nagyjából 340 millió dollárnál járnak most), többé nem hajlandó üzletelni a leköszönő elnökkel. Magyarul úgy vélik, sokkal jobban jönnek ki a dologból, ha hallgatva a Zeitgeist szavára, inkább nem bizniszelnek olyannal, akit az uralkodó politikai közeg ki-, illetve elutasít. Biztosan nem ők lesznek az egyetlenek.
 
Kadhafival, Szaddámmal és Idi Aminnal lehetett üzletelni, Trumppal nem lehet...
 
Ennek fényében a közösségi oldalak kultúrhegemóniájának megtörése, amely gyakorlatilag az egyetlen járható útnak tűnik, nem csak Trump, de az egész jobboldal előtt, túl nagy falat lehet. Hiába beszélt Trump arról, saját közösségi oldal kiépítése fog, ha gazdasági ezer vágásnak vetik alá üzleti birodalmát, az esélytelenek nyugalmával vághat neki a nyugdíjas éveknek.
 
Járulékos veszteségek

Ha mindez nem lenne elég felháborító, kiderült, vannak cégek, amelyek nem csak Trumpot, de az őt támogató republikánusokat is büntetni fogják. A Marriott hotellánc mellett a Dow vegyszeróriás, az American Express, a MasterCard, de még egy képeslapokat gyártó(!) vállalat (ez utóbbi már visszakérte két republikánus szenátor kampányához nyújtott adományát!) is belengette, elzárják a szponzorpénzeket azok elől a republikánusok elől, akik a választási eredmények jóváhagyása ellen szavaztak kedden.
 
Az ország vezető pénzintézményei ennél valamivel korrektebbek voltak. A hatodikai események után a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley ideiglenesen leállította a politikai adományok folyósítását. Úgy a demokratáknak, mint a republikánusoknak.
 
A Bank of America a következő választási ciklusra azt ígérte, "átértékeli" a szponzorpénzek folyósítását a Capitoliumnál történtek fényében, és hasonló közleményt adott ki a Blackrock befektetési alap, a Vanguard Group tanácsadócég és a Smithfield Foods is. 
 
Ennek fényében érdemes elgondolkodni azon, lehet-e a Trump-féle vonalnak jövője a republikánus párton belül. Simán elképzelhető, hogy megfojtják vagy legalábbis megfenyegetik a szponzorpénzek elmaradásával a pártot, ezzel pedig nem, hogy Trump visszatérését minimalizálják (erre már egyébként sincs túl sok esély), még az elnök által képviselt, a korábbi neokon, Bush-féle republikánus vonallal szemben fellépőket is ellehetetlenítik. Ez pedig nem jó! Sem Amerikának, sem a világnak! Függetlenül attól, hogy sokan hajlamosak túlértékelni az elmúlt négy év eredményeit...
 
Pomichal Krisztián
ma7.sk
(2021.01.12.)