Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Nyolc éve vár Krasznahorka vára a tűzeset utáni újjáépítésre

Ha minden a terv szerint halad, az első látogatók 2022-ben léphetnek be a várba, és 2024-ben befejezik a teljes felújítást. Az egész rekonstrukcióra 35 millió eurót fordítanak.

Nyolc év telt el Krasznahorka várának szerencsétlen leégése óta. Eddig a gyűjtemény restaurálása, a tető befedése és a támfalak megerősítése valósult meg. Az egész felújítást, a váralja rendezését a megoldatlan tulajdonviszonyok akadályozták. Szó szerint az utolsó pillanatban sikerült aláírni a szerződést a vár alatti két kiszolgáló hely és az alattuk levő terület tulajdonosaival. A krasznahorkaváraljai képviselők a karácsonyi ünnepek előtt két nappal hagyták jóvá a szerződéseket, és szilveszterkor írták alá a dokumentumokat.
 
Az év vége volt az utolsó időpont, amelyet a Szlovák Nemzeti Múzeum megállapított a tulajdonosokkal való megegyezéskor, így most már semmi nem állja útját a váralja felújításának sem az eredeti tervek alapján.
 
Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere szerint végre sikerült megegyezni a váralján levő két büfé tulajdonosával, így január végén elkészülhet a tervdokumentáció az építési engedélyek benyújtásához.
 
Igyekezetüket most leginkább a lockdown, a járványügyi szigorítások, a hivatalok működésének korlátozása gátolja.
 
A terület tulajdonjogának rendezése azért volt fontos, hogy megkezdődhessen a 2012-ben leégett vár felújításának első szakasza. A vár alatt így elkészülhetnek a vár felújítási munkálataihoz nélkülözhetetlen technikai feltételek, a felvezető út megépítése, lent a parkoló, toalettek, információs iroda, büfék létesítése.
 
„2021 augusztusáig el kell készülni minden dokumentumnak a közbeszerzési eljárás beindításához, majd a 2022 és 2023 közötti építési munkálatokra meg kell hirdetni a pályázatokat a munkálatok elvégzésére” – pontosított Branislav Pánis, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója. A munkálatok első szakasza mintegy 6 millió eurót igényel. A továbbiakban sor kerül az alsó vár, a kaszárnyák és a középső vár, a múzeumi rész és a Rákóczi-traktus felújítására. Az első látogatók 2022-ben léphetnek be a várba, a felújítás teljes befejezését 2024-re tervezik. Az egész rekonstrukcióra 35 millió eurót fordítanak.
 
A vár területén régészeti kutatásokat is folytattak, megerősítették a támfalakat, újjáépítették a tetőszerkezetet és egyben tűzbiztossá tették azt. 2012-től szakszerűen kezelnek valamennyi megsérült műtárgyat, ez pedig 600 értékes darabot érintett.
 
A vár mellett a tűzeset óta egy hatalmas daru áll. A Szlovák Nemzeti Múzeum a múlt év végén akarta azt eltávolítani, erre a legújabb időpont szerint 2021 júniusában kerül sor.
„A darut az építési munkálatoknál használták és arra még egy darabig szükség lesz” – jelentette ki Branislav Pánis.
 
(aktuality.sk/Felvidék.ma)

(2021.01.13.)