Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Doni Hősök Emléktúra Nógrádban – rendhagyó gyaloglás a határsávban február 6–án

„Amikor ez a százszor elátkozott északi, ipolyi határ még nem volt az életünk része, akkor nagyapáink, dédapáink Losoncon a gyalogezredben együtt szolgáltak és indultak az orosz frontra.”

A járvánnyal kapcsolatos rendeleteket betartva idén is megrendezésre kerül a XXI. Doni Hősök Emléktúra  a Magyar Tartalékosok Szövetsége szervezésében Magyarországon ezekben a hetekben.
 
A határ menti térségben, az anyaországi Nógrádban már évek óta Oravecz Zoltán, a Kopóbérci Palócok Egyesületének elnöke a motorja és lelkes szervezője a hagyományos túrának és megemlékezésnek, amely ezidáig a nógrádi kisfalvakban, vagy éppen Salgótarjában zajlott.
 

Most viszont igazi különlegesség lesz a nógrádi túra, amelynek az útvonala a jelenlegi határsáv lesz, egészen pontosan a Kalonda – Ipolytarnóc (jelenleg a járvány miatt zárt) határátkelőhelytől nyugati irányba egészen a romhányi kilátóig, amely része annak a 24 km-es gyalogos és terepkerékpáros turistaútnak, amely végig a trianoni határsávban nyújt izgalmas élményeket a bakancsos és kerékpáros turistáknak az év minden szakában.
 
A Nógrád Kelet Menetszázad Oravecz Zoltán vezetésével a 23. Losonci Gyalogezred előtt tiszteleg ezzel a túrával és rendezvénnyel, amelynek időpontja 2021. február 6., szombat. Az indulás időpontja 9 óra, amely az ipolytarnóci oldalon elhelyezett trianoni emlékzászló előtti tisztelgéssel kezdődik, majd a nógrádi hagyományőrzők, korabeli honvéd egyenruhában, a túrázók és emlékezők társaságában elindulnak a 10 km-es távon.
 
Mivel a szlovák kormány nem tiltja a magyar zászló használatát a szabad levegőn túrázás közben, arra kérik a résztvevőket, hogy bátran hozzák magukkal a nemzeti zászlót, amely alatt a honvédeink harcoltak.
 
forrás: felvidek.ma
(2021.01.16.)