Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Közép-Európa dinamikusan fejlődik, nem csak egy holttér kelet és nyugat között –véli a lengyel elnök

Andrzej Duda lengyel elnök elmondta, véget értek azok az idők, amikor a régió periferiális szerepet töltött be. Mára sikertörténetté vált. Az elnök külön kiemelte a Visegrádi csoport jelentőségét is a regionális együttműködés területén.

"Véget értek azok az idők, amikor a világpolitika nagy aktorainak szemében régiónk alig létezett", fogalmazott cikkében Andrzej Duda lengyel elnök.
 
Az államfő elmondta, Közép-Európa mára a vágyak közösségévé nőtte ki magát, egy dinamikusan fejlődő közösséggé, ami már a civilizációs központtá válást is látótérbe helyezte. Rámutatott, a régió egy sorsközösség, aminek vannak földrajzi, politikai, gazdasági és kulturális dimenziói is, de mégis a közös emlékezet tartja össze igazán.
 
Andrzej Duda arról is beszélt, hogy Közép-Európában több szinten is folynak együttműködések, aminek véleménye szerint nem csak regionális, hanem atlanti és globális jelentősége is van. Kiemelte a Visegrádi-csoportot, mint egy ilyen jelentős összefogást, ami a politikai dimenzióban működik, és központi szerepet játszik a párbeszédben és az EU és NATO csatlakozások koordinálásában.
 
Szintén beszélt a Bukaresti Kilencek együttműködésről, melyben szintén jelen vannak a V4 országok és amit a "NATO keleti szárnyaként" jellemzett, de szólt a Három Tenger Kezdeményezésről, ami az Európai Uniós kohézió fenntartásában játszik kulcsszerepet.
 
Az elnök a l'Opinion lapnak írt cikkét négy nyelven: angolul, franciául, németül és olaszul publikálták.
 
V4NA-hír
(2021.01.25.)