Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A Magyar Fórum feltette kérdéseit a Kormányinfón

1.Tervezi-e a kormány a budavári önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat bérlők helyzetének törvényi rendezését? Sok budavári lakos fordult hozzánk azzal, hogy fenyegetve érzik magukat Váradiné Naszályi Márta polgármester tervezett intézkedései miatt. Budavár Párbeszédes polgármestere megválasztása előtt azt ígérte, hogy megoldja a műemlék lakásokban élő bérlők problémáját. Most pedig azt mondja, hogy ő erre képtelen, kormányra mutogat, s azt hangoztatja, gátolják a törvényi rendelkezések. Ha ez valóban így van, akkor a kormány tervezi-e a törvény módosítását? Mert a várbeli lakosok önhibájukon kívül kerülnek abba a helyzetbe, hogy az ellenzéki polgármester szekálja őket.
 
2. Mit gondol miniszter úr, Brüsszel ugyanolyan erősen fellép majd a szociáldemokrata dán miniszterelnök asszony ellen, mint Magyarország ellen, miután Mette Frederiksen bejelentette, hogy veszélyezteti a társadalmi kohéziót a túl sok bevándorló, akik erőszakoskodnak a lányokkal, ezért nullára csökkentenék a menedékkérők számát?
 
3. Tagállami hatáskör-e az unión belül a szociálpolitika? Ha igen, akkor Dobrev Klára miért kábítja azzal a magyar nyugdíjasokat, hogy lesz uniós minimálnyugdíj, mert csakis akkor tudnak az idősek megélni?


 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
Túl azon, hogy az I. kerületi polgármester asszony lakbéremelési javaslatával nem értünk egyet, esetünkben egy 1990 után meghozott rossz döntés következményeit szenvedik el a Várban lakók. A korábbi tanácsi lakások megvételét a törvény lehetővé tette, de a Várban ezt nem engedte meg. Ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy a piaci bérleti díjakhoz képest alacsony bérleti díj nélkül, de tulajdonjog helyett bérleti joggal rendelkeznek azok, akik évek, évtizedek óta a Várban laknak. Az lenne a helyes, ha végre megvásárolhatnák saját lakásaikat. Meglátjuk, hogy ezt bármilyen szabályozással lehetővé lehet-e tenni. A legjobb lenne, ha ebben a kérdésben pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül a kormány és az I. kerületi önkormányzat egyetértene és akkor mind az állami, mind az önkormányzati hatásköröket lehetne annak érdekében mozgósítani, hogy a legjobb, és egyben az ott lakókat tulajdonossá tévő megoldás megszülethessen.
 
Miután a politikai nyilvánosság alakítóit a valóság egyre kevésbé érdekli, így a dán kormányfő értékes mondatáról keveset olvastunk az európai és a magyar sajtóban. „Biztosítanunk kell, hogy kevesen vegyék célba országunkat, különben megszűnik az amúgy is kihívásokkal szembesülő társadalmi kohézió.” Tehát azt mondja Dánia miniszterelnöke, hogy a társadalmi összetartozás megszűnik, ha túl sok a migráns. Magyarország ezt talán kevésbé direkten, de hosszabb ideje hirdeti. A dán kormányfő bevándorlásellenes mondatai megegyeznek a magyar állásponttal, kérdés, ez jelent-e Skandináviában a migrációs kérdésben változást. És jelent-e majd uniós szintű fordulatot.
 
Dobrev Klára valószínűleg a saját felelősségét érzi abban, hogy pártjának képviselői megszavazták az egy havi nyugdíj elvételét. Mi viszont februárban a 13. havi nyugdíj első negyedét már visszaadjuk, és ez a folyamat évről évre egy negyeddel bővül. Helytelen, ha valaki valótlan állításokkal, mint amilyen az európai szociálpolitika léte, próbálja meg pártja képviselőinek bűneit semmissé tenni.
 
m.a.
(2021.01.28.)